Hangulatjavító Bach-virágok – depresszió ellen

febr 18 • LifeStyle • Impress Magazin

A Bach-virágesszenciák bizonyos csoportja természetes antidepresszánsként is alkalmazható a depresszió különböző állapotaira.

A depresszió mögött minden esetben valamilyen lelki probléma, feldolgozatlan érzelmi trauma húzódik meg, ezért bármilyen (akár természetes) antidepresszáns csak kiegészítő terápiaként vagy a tünetek csökkentésére alkalmas. A depresszió csak a múlt feldolgozásával oldható fel, melyhez érdemes szakember (pszichológus, kineziológus) segítségét kérni.

A depresszió különböző típusai

Dr. Eduard Bach jól körülhatárolta a depresszió különböző állapotait, és mindegyikre különböző virágesszenciát javasolt, természetes antidepresszánsként, írja Szabó Norbert és dr. Várhelyi Gábor a Bach-virágterápia a mindennapokban című könyvben.

Az esszenciáknak semmiféle mellékhatása nincsen, bárki szedheti. Nem lehet se túladagolni, se rosszul választani. Rossz esszencia kiválasztásánál a legrosszabb, ami történhet, hogy nem hatnak, nem történik változás.

1. Vadrepce állapot
„Ok nélkül jelentkező depresszió, visszatérő rosszkedv”

Ebben az állapotban a depressziós hangulat minden előjel nélkül alakul ki, az ember a rossz hangulatát mások előtt sem tudja leplezni, és legszívesebben csak ülne és bámulna maga elé. Unalom, értelmetlenség, búskomorság érzése lesz úrrá rajta, és úgy érzi, semmihez sincs kedve. Enyhébb esetben a hangulatingadozások csak ritkán jelentkeznek, és hamar elillannak, ha azonban a negatív periódusok felerősödnek, érdemes vadrepce esszenciát szedni.

KiútA lelki problémákon való tudatos munkán túl törekedni kell arra, hogy minél több örömteli tevékenységet találjon az ember, hogy érzelmileg feltöltődjön.

2. Vadrózsa állapot
„Közöny, fásultság, boldogtalanság, belső feladás”

A vadrózsa esszencia annak ajánlott, aki lemondóvá vált egyhangú élete, élvezetet nem okozó munkája, vagy elhúzódó betegsége miatt. Apátia, egykedvűség jellemzi, feladta, hogy bármit is tegyen sorsa megváltoztatásáért, megrekedt, úgy érzi, képtelen változtatni helyzetén.

Kiút: A vadrózsa a vállalkozó kedv és az élet iránti érdeklődés szere. Segít a külvilág felé fordulni, érdeklődőbbé, nyitottabbá válni. Kimozdít a megrekedt, unalmas, egykedvű, boldogtalan lelkiállapotból.

3. Szelídgesztenye állapot
„Teljes kétségbeesés, krízis”

Azokban a pillanatokban van szükség a szelídgesztenye esszenciára, amikor az ember úgy érzi, hogy szenvedései elviselhetetlenné váltak. Amikor a lélek és a test elérkezik tűrőképessége végső határához. Többet már képtelen elviselni, a test és a lélek egyaránt kimerült, a stressz óriási méreteket ölt. Ebben a súlyos reményvesztett helyzetben az ember teljesen védtelennek, kiszolgáltatottnak, magányosnak és tehetetlennek érzi magát. Eluralkodik rajta a mindennek vége, nincs tovább érzés.

Kiút: Az élet krízishelyzetei mindig magában hordozzák a fejlődés lehetőségét, mivel az ilyen mélypontokon az ember csak saját magára számíthat, tehát szembe kell néznie önmagával és eddigi életével. A feladás, az elengedés a változásra való fogékonyság elindítja a pozitív folyamatokat, megtörnek a személyiség régi, berögződött struktúrái. A szelídgesztenye nem képes csodákra, de hozzásegít a remény újjáéledéséhez.

4. Sülzanót állapot
„Reményvesztettség – nincs kiút”

Ebben az állapotban az ember sem a kiutat, sem a megoldást nem találja. Úgy érzi, mindent megpróbált, de hiába. A negatív körülmények és a sorozatos kudarc hatására reményvesztetté vált, elhagyta hite, ereje. A totális pesszimizmus állapotába került, úgy érzi, semminek sincs értelme.

Kiút: A sülzanót esszencia segít felismerni a még kihasználatlan lehetőségeket, és ráébreszt arra, hogy bármely reménytelennek tűnő helyzetből van kiút

5. Ernyős madártej állapot
„Feldolgozatlan régi traumák – sokk élmények”

Azok számára javasolt az ernyős madártej, akikre nagy nyomás nehezedik, vagy olyan körülmények között élnek, ami nagyon boldogtalanná teszi őket. Az ernyős madártej kulcsmotívuma a traumák feldolgozása. Az embert sokféle megrázkódtatás (trauma vagy sokk) érheti, de azok mindegyikét képes feldolgozni.

Kiút: A traumatikus helyzetekben az a legrosszabb, hogy nem lehet őket meg nem történté tenni, nem lehet az idő kerekét visszaforgatni. Ami történt, megtörtént. A feladat nem más, mint szembenézni a veszteséggel, elfogadni azt és megbékélni vele. Az esszencia éppen ebben segít: támogatja a régi élmények feldolgozását, vigaszt nyújt a nehéz időkben.

A Bach-virág esszenciák hatása:

A Bach-virágok szelíden hatnak, teljesen veszélytelenek, azonban bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a tünetek felerősödnek, amikor valaki nincsen felkészülve arra, hogy hirtelen túl sok, addig elfojtott érzelemmel és indulattal nézzen szembe.

Ebben az esetben nyugodtan lehet folytatni az esszencia szedését, esetleg csökkentett mennyiségben, elsősegély cseppekkel kombinálva. A kezdeti rosszabbodás általában 2-3 nap alatt elmúlik. (Bizonytalanság esetén kineziológus izomteszttel meg tudja állapítani, hogy melyik szerre van szükség.)

4 természetes antidepresszáns – a depresszió természetes kezelése

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »