4 természetes antidepresszáns – a depresszió természetes kezelése

ápr 1 • LifeStyle • Impress Magazin

Enyhe vagy közepes depresszió esetén hatékony megoldást nyújthatnak a természetes hangulatjavító antidepresszánsok.

A depresszió hatékony kezelése csak a problémák feldolgozásával lehetséges, átmeneti hangulatjavítóként, vagy kiegészítő kezelésként azonban segíthetnek a természetes antidepresszánsok.

1. Orbáncfű tea
„A legbiztonságosabb antidepresszáns”

Az orbáncfű levelei hipericint tartalmaznak, amely növeli a nyugalomérzetet biztosító idegi ingerületátvivő anyagok, például a szerotonin mennyiségét az agyban. A kapszulaként is kapható orbáncfű a kutatások szerint nemcsak hatékony az enyhe vagy közepesen súlyos depresszió kezelésében, de a vényre kapható gyógyszerek kellemetlen mellékhatásai nélkül, biztonságosan alkalmazható.

A gyógynövény nyugtató hatásának köszönhetően az enyhébb alvászavarokat is képes kezelni. A gyógynövényből készült teát mézzel ízesítve fogyasszuk.

2. Kávabors kivonat (tinktúra)
„Stresszoldó – szorongásoldó – altató hatású”

A kávacserjéből nyert kavain egyrészt az agyban fejti ki hatását, másrészt közvetlenül az izmokra hat, izomlazítóként és enyhe görcsoldóként. A káva-táplálékkiegészítők oldják a szorongást, ezért megfelelő helyettesítőivé válhatnak a különféle szorongásos tünetekkel járó betegségek ellen felírt antidepresszáns és nyugtató szereknek.

A káva hatóanyaga segíthet azoknak is, akik időszakos alvási nehézségekkel küzdenek, mert a káva megnyugtatja az elmét.

3. Macskagyökér tea
„Segíti az ellazulást – szabályozza az alvási ciklust”

A macskagyökér gyökértörzsében valeropotriátok találhatók, amelyek a szervezetbe kerülve közvetlenül az agyra hatnak, megnyugtatják az idegeket és elernyesztik az izmokat.

A gyógynövény terápiában éppen ezért régóta használják stressz és szorongás kezelésére, illetve álmatlanság elleni természetes szerként is gyakran ajánlják.

4. Magne B6 vitamin
„Csökkenti a stressz és a szorongás tüneteit”

A feszültség, a szorongás és a stressz kiváltó oka lehet a magnéziumhiány is. Feszült idegállapotban ugyanis több magnéziumot használ fel a szervezet, ennek következtében kialakulhat a magnéziumhiány, mely alvászavart, szorongást, feszültséget okozhat. A magnézium a B-vitaminokkal együtt megnyugtatja az idegeket és csökkenti a szorongás tüneteit.

Segíthetnek a Bach virágesszenciák is

A depresszió 5 típusát határozta meg Eduard Bach, a virágterápia megalkotója. A depressziós állapot felszámolásában a hangulatjavító Bach-virágok, mint a vadrepce, vadrózsa, szelídgesztenye, sülzanót és az ernyős madártej is segíthet.

Tüneti kezelés helyett…

A depresszió, a szorongást és az álmatlanság hátterében a legtöbb esetben lelki problémák, fel nem dolgozott kellemetlen élmények, traumák, vagy feltorlódott negatív érzelmek (fájdalom, veszteség stb.) állnak, éppen ezért bármilyen módszer, akár természetes antidepresszáns szedése is csak átmeneti tüneti kezelést nyújthat. A végleges megoldáshoz a probléma megoldása, feldolgozása szükséges, melyhez érdemes pszichológus, kineziológus, vagy egyéb terapeuta segítségét igénybe venni.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »