Energiahatékony öko-kapszulák – „égből pottyant ufó házak”

jún 19 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

A tojás alakú „ecocapsule” egy energiahatékony, mindennel felszerelt kompakt otthon, mely napelemmel és szélturbinával termeli a működéséhez szükséges áramot. 

A Nice architect által fejlesztett „ecocapsule” egyesíti a modern életet a szabad hippi életmóddal. A kompakt ökoház ugyanis mindent tartalmaz, ami egy modern életvitelhez szükséges. A pici, tojás alakú lakóegységek valóban olyan látványt nyújtanak, mintha az égből pottyantak volna a Földre.

11

Mindennel felszerelt

A kis ufóház bárhol elhelyezhető a világban, akár egy hegy tetején, a tengerparton, vagy akár a városi életmód kedvelői a házak tetejét is benépesíthetik. Az öko-kapszulák kívülről futurisztikus formatervezésűek, belülről azonban kellemes, kényelmes, otthonos légkör fogad.

111111111

Az apró, hordozható otthon mindennel felszerelt, amire szükség van. A beépített mini konyhában hideg és meleg víz folyik, mosogatóval és elektromos tűzhellyel. A hálószoba-nappali részben egy kényelmes ágy található, mely nappal kanapévá alakítható át. A fürdőszobában pedig van tusoló és WC . A tervezők szerint ez a konstrukció két felnőtt számára tökéletes lakhatást biztosít a világ bármely pontján.

22

Energia hatékony megoldások

A lakás áramellátását egy beépített turbina biztosítja, kiegészítve a tetőn elhelyezett nap panelekkel és egy kis szélturbinával. Egy nagy kapacitású akkumulátor pedig gondoskodik arról, hogy elegendő áram maradjon azokban az időszakokban is, amikor csökken a napsütés és a szél ereje.

44

Vízgyűjtő és szűrő rendszerek

A gömb alakú formatervezést optimalizálták az esővíz és a harmat begyűjtésére, így a vízellátás is biztosított a lakók számára, a beépített vízszűrő rendszer pedig biztosítja a tiszta ivóvizet. Az első „ecocapsule” 2016-ban lesz kész.

33

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »