A legszebb szabadstrandok a Dunakanyarban

aug 4 • Földgömb • Impress Magazin

Budapesthez közel, a Dunakanyar területén gyönyörű, vadregényes Duna-parti szabadstrandok találhatók, kiváló vízminőséggel.

A folyóparti szabadstrandok legnagyobb vonzerejét a természetes vizek és a vadregényes környezet jelenti. A Dunakanyar Magyarország egyik legszebb térsége.

A Duna-parti szabadstrandok között találhatunk homokos, kavicsos vagy füves strandokat. Zsúfolt és alig ismert, eldugott helyeket is, gyönyörű panorámás kilátással.

Kisoroszi Sziget-csúcs – a Duna két ága itt válik szét

A Szentendrei-sziget legészakibb csücske, Kisoroszi része, de valódi nomád paradicsom. A kavicsos strand 600 méter hosszú szakaszon terül el.

Minden van itt, amire az ember azt mondhatja, hogy ez az igazi szabadság! Víz, csend, hegyek, hatalmas fák, ami alá felverhető a sátor. A strand területén ágakra fölakasztott öntözőkannából lehet tusolni.

Kisoroszi szabadstrand - Duna-parti szabadstrandok Dunakanyar
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A Duna két ága itt válik szét és a két vízpart folytatásában elénk tárul a Dunakanyar elképesztő látványa. Ezen a természetvédelmi területen a Duna parton a tartózkodás ingyenes, de táborozni csak a kempingben lehet.

Kisoroszi szabadstrand - Duna-parti szabadstrandok Dunakanyar
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Nagymarosi szabadstrand – Visegrádi panorámával

A nagymarosi strand 200 méter hosszú szakaszon terül el, a part kavicsos-homokos, néhol pedig elég iszapos. A szabadstrand területén nagyon kevés az árnyékos hely, ezért érdemes felszerelkezni strandsátorral, napernyővel, és kalappal. A homokos részeken reggeltől estig tűz a nap.

Nagymarosi szabadstrand - Duna-parti szabadstrandok Dunakanyar
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A nagyobb hajók és uszályok miatt tilos messzire beúszni a mélyvíz felé. Mivel nagyon népszerű a vízpart, ezért motorcsónakokra, kenukra, és kajakokra is számítani kell.

Nagymarosi szabadstrand Dunakanyar
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Dunabogdány – kiemelkedően tiszta partszakasz

Szentendréhez közel található a kiemelkedően tiszta és rendezett dunabogdányi strand, melynek homokos partja egész nyáron ingyenesen vehető igénybe.

A mindössze 150 méter hosszúságú partszakaszon nagyon sok árnyékos területet találunk, és vizének tisztasága is a megfelelő kategóriába tartozik. Játszóteret, focipályát, röpipályát is találunk a strandon.

Dunabogdány szabadstrand
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Göd – a Dunakanyar kapuja

A Dunakanyar kapujának nevezett település vonzó nyaralóhelynek számít a Duna partján. Nagy előnye, hogy a Duna mellett végighúzódó kerékpárúton is könnyen megközelíthető.

A gödi sziget egyedi értékei miatt védelem alatt áll, a bójákkal elkerített szabadstrand kavicsos parttal várja a fürdőzni vágyókat. Fokozatosan mélyülő vize miatt a gyerekek kedvence lehet, emellett játszóteret és mosdókat is találunk.

Göd szabadstrand
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Horányi szabadstrand – Szigetmonostor

A horányi szabadstrand a Dunakanyar egyik legnépszerűbb szabadstrandja. A titka a kiváló vízminőség, a remek fekvés, és a fantasztikus hangulat.

A 150 méter hosszú partszakaszon bőven jut hely röplabdázni, focizni, és tollasozni is. A strand Alsógöddel szemben fekszik, a horányi Piac térnél.

Horányi szabadstrand – Szigetmonostor
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Szentendre – az első legális szabadstrand a Dunán

A Postás strand Szentendre első legális szabadstrandja a Dunán.

A Dunán bójákkal, a parton táblákkal jelölik a strandrészt. A part közelében öltöző, négyállásos zuhanyzó és ivóvízcsap is a strandolók rendelkezésére áll. A partszakaszon kutyabarát strandszakasz is ki lett jelölve.

Szentendre szabadstrand
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »