Különleges templom rejtőzik egy apró görög faluban – egy 300 éves fa törzsében lett kialakítva

okt 25 • Földgömb • Impress Magazin

Egy pici görög falu különleges templomot rejt, amely egy hatalmas 300 éves, élő fa törzsében lett kialakítva.

Görögország északnyugati részén, Konitsa város közelében különleges turistalátványosságra bukkanhatunk egy apró görög faluban, írja a Greek Reporter.

A hatalmas fa törzsébe vájt Szent Paisios templom az Agia Varvava nevű pici település különleges építménye. Évente több ezer turista látogat ide, hogy megcsodálják az „élő” fatemplomot. A számtalan csodatételéről és próféciájáról híres szent fiatal korában többször is járt a környező falvakban, ahol asztalos munkákat vállalt.

300 éves fa törzsében kialakított apró templom – kiemelt zarándokhellyé vált

A fatörzs belsejében rejlő pici templom hangulata nagyon meghitt, inkább oltár jellegű, melyben mindössze két fő fér el. A tetején van egy kis harang, a belső térben pedig összesen három ikon található. Krisztus, Szűz Máris és Szent Paisios ikonja.

A templom állapota az évek során egyre népszerűbb imahellyé vált, és ennek következtében egyre rosszabb állapotba került. Egyszer a turisták gondatlansága miatt tűzkár is érte, és majdnem teljesen leégett. A helyeik ekkor úgy próbálták megmenteni, hogy kövekkel erősítették meg a „falait”, majd ezt követően zarándokhellyé nyilvánították Szent Paisios tiszteletére.

(Szent Paisos fatemplon/ fotó greekreporter.com)

Újra kizöldültek a fa ágai

Az ikonikus fatemplom az égés során elszenvedett károk után újra kizöldült, és a környék ékköve és Görögország kulturális kincse lett. 2021-ben a Trip Advisor Best traveller choice díját is elnyerte.

A hihetetlen próféciáiról, és számtalan csodatételéről ismert Szent Paisos az egyház egyik különösen kedvelt és tisztelt alakja. Elsősorban az ortodox világban népszerű, Görögországban, Cipruson és Oroszországban.

Szent Paisos a törökországi Kappadókia városában született 1924-ben, majd nem sokkal születését követően az egész családja Görögországba települt.

(Szent Paisos fatemplom/ fotó: allwelovegreece.com)

Élete során számtalan híres jövendölést tett a világ eseményével és politikájával kapcsolatban. Négy könyvet írt, melyeket a Szent János Teológus Kolostor adott ki. A szent 1994-ben halt meg 69 éves korában, majd 2015-ben az egyház szentté avatta.

Görögországban minden évben július 12-én tartják Szent Paisos ünnepét. Ezen a napon a hívők a világ minden tájáról Thesszalonikibe utaznak, hogy leróják tiszteletüket a Szent Paisos előtt, akinek a sírja Szent János monostor területén található.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »