Különleges templom rejtőzik egy apró görög faluban – egy 300 éves fa törzsében lett kialakítva

okt 25 • Földgömb • Impress Magazin

Egy pici görög falu, Konitsa, különleges fatörzs-templomot rejt, amely egy hatalmas 300 éves, élő fa törzsében lett kialakítva.

Görögország északnyugati részén, Konitsa város közelében különleges turistalátványosságra bukkanhatunk egy apró görög faluban, írja a Greek Reporter.

A hatalmas fa törzsébe vájt Szent Paisios templom az Agia Varvava nevű pici település különleges építménye. Évente több ezer turista látogat ide, hogy megcsodálják az „élő” fatemplomot. A számtalan csodatételéről és próféciájáról híres szent fiatal korában többször is járt a környező falvakban, ahol asztalos munkákat vállalt.

300 éves fa törzsében lett kialakítva a Szent Paisios templom

A fatörzs belsejében rejlő pici templom hangulata nagyon meghitt, inkább oltár jellegű, melyben mindössze két fő fér el. A tetején van egy kis harang, a belső térben pedig összesen három ikon található. Krisztus, Szűz Máris és Szent Paisios ikonja.

A templom állapota az évek során egyre népszerűbb imahellyé vált, és ennek következtében egyre rosszabb állapotba került. Egyszer a turisták gondatlansága miatt tűzkár is érte, és majdnem teljesen leégett. A helyeik ekkor úgy próbálták megmenteni, hogy kövekkel erősítették meg a „falait”, majd ezt követően zarándokhellyé nyilvánították Szent Paisios tiszteletére.

(Szent Paisos fatemplon/ fotó greekreporter.com)

Kiemelt zarándokhellyé vált

Az ikonikus fatemplom az égés során elszenvedett károk után újra kizöldült, és a környék ékköve és Görögország kulturális kincse lett. 2021-ben a Trip Advisor Best traveller choice díját is elnyerte.

A hihetetlen próféciáiról, és számtalan csodatételéről ismert Szent Paisos az egyház egyik különösen kedvelt és tisztelt alakja. Elsősorban az ortodox világban népszerű, Görögországban, Cipruson és Oroszországban.

Szent Paisos a törökországi Kappadókia városában született 1924-ben, majd nem sokkal születését követően az egész családja Görögországba települt.

(Szent Paisos fatemplom/ fotó: allwelovegreece.com)

Élete során számtalan híres jövendölést tett a világ eseményével és politikájával kapcsolatban. Négy könyvet írt, melyeket a Szent János Teológus Kolostor adott ki. A szent 1994-ben halt meg 69 éves korában, majd 2015-ben az egyház szentté avatta.

Görögországban minden évben július 12-én tartják Szent Paisos ünnepét. Ezen a napon a hívők a világ minden tájáról Thesszalonikibe utaznak, hogy leróják tiszteletüket a Szent Paisos előtt, akinek a sírja Szent János monostor területén található.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »