Egyre népszerűbb a környezetbarát esküvő, a green wedding

aug 3 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A környezettudatos szemlélet, a környezetünk védelme egyre több házasulandó pár számára fontos. Ennek része a környezetbarát esküvő megszervezése is.

Egy környezetbarát esküvő ugyanolyan gyönyörű, hangulatos és felejthetetlen élmény, mint egy hagyományos lagzi. A különbség csupán annyi, hogy a lebonyolítás során számos zöld megoldást alkalmazunk, írja az eskuvohelyszin.hu.

A green wedding a fenntarthatóság jegyében zajlik, vagyis környezettudatos szemlélet hatja át az elejétől a végéig. Sok érdekes újítással és meglepő ötlettel találkozhatunk.

Menyasszonyi ruha kicsit másképp

Ez az a téma, ahol eléggé megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a menyasszonyi ruha bérlését ellenzik, mivel a ruhák fertőtlenítése, tisztíttatása, fehérítése során sok vegyi anyagot használnak a szalonok, ami valóban káros a környezetre.

Saját menyasszonyi ruha varratással pedig egy fölösleges ruhadarabbal terheljük a környezetünket, melyet az esküvő után soha többet nem fogunk viselni.

A környezetbarát esküvőkön a legtöbb ara a hagyományoktól eltérően egyszerűen egy hófehér nyári ruhában vonul az oltár elé. Egy ilyen ’casual’ menyasszonyi ruha épp oly egyedi és különleges lehet, mint a hagyományos szalonban látható fazonok, ugyanakkor előnye, hogy később, más alkalmakkor is fel lehet venni.

Klímasemleges menü

Az esküvői menü összeállításánál is több olyan alternatív megoldás létezik, amely a zöld irányt képviseli.

A legkörnyezetkímélőbb a növényi (vegán) ételsor lenne, hiszen ma már köztudott, hogy a növényi étrendnek van a legeslegkisebb ökológiai lábnyoma. Egy vegán menüsort úgy is el lehet készíteni, hogy a násznép észre sem veszi, hogy a megszokott ételek húsmentesen vannak elkészítve.

A helyi termelőktől származó haza és szezonális alapanyagok felhasználása is környezetkímélő megoldás. Ezzel a távoli országokból való beszállítás során keletkező szén-dioxid kibocsátást, és a csomagolási hulladékot tudjuk csökkenteni.

Zero waste

A hulladékmentesség elve is fontos szerephez jut a zöld esküvőkön. A környezetbarát párok arra is odafigyelnek, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen a nagy napon.

A hagyományos papír alapú esküvői meghívók helyett például online meghívókat küldenek a násznépnek, ezzel is csökkentve a fölösleges papírhulladék keletkezését.

Az esküvői dekoráció is sok mindenben eltér a bevett szokásoktól. Egy környezetbarát esküvőn ugyanis nincsen se műanyag, se vágott virág se lufidekoráció. A terítékek, asztalok és székek díszítéséhez csak természetes anyagokat használnak. Elsősorban cserepes virágok, zöld növények és gyümölcsök díszítik az asztalokat. A szívószálak is biológiailag lebomló változatok.

Természetesen a PET palack is száműzésre kerül. Palackos ásványvíz és üdítő helyett frissítő limonádéval kínálják a vendégeket, amit kancsókban helyeznek ki az asztalokra.

Ne felejtsük, a környezetünk szempontjából minden egyes cselekedet számít, legyen az akármilyen kicsi. Egy környezetbarát esküvő megvalósítása is egy ilyen lépés…

Az eskuvohelyszin.hu a legjobb esküvős helyszínkereső oldal, ahol gyönyörű, és igazán különleges helyszínekre bukkanhatunk. A palettán Budapesti esküvőhelyszínek és vidékiek egyaránt megtalálhatók. Ha Budapesthez közel szeretnénk tartani például egy környezetbarát esküvőt, akkor a Pest-megyei esküvőhelyszínek között érdemes körülnézni.

(Képek: freepik)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »