5 kevésbé ismert növényi fehérjeforrás, amit mindenképp próbálj ki

szept 24 • LifeStyle • Impress Magazin

Amikor a növényi fehérjékre gondolunk, általában a jól ismert alapanyagok jutnak eszünkbe, mint a tofu, a lencse vagy a csicseriborsó.

De mi van akkor, ha szeretnél valami újat kipróbálni, ami nemcsak változatosságot hoz az étrendedbe, de tele van tápanyagokkal is? Összegyűjtöttünk öt kevésbé ismert, de annál izgalmasabb vegán fehérjét, amelyeket érdemes beépítened a mindennapjaidba.

1. Kendermag: A természet apró szuperétele

A kendermag egy igazi fehérjebomba, amely tele van esszenciális aminosavakkal. 100 gramm kendermag több, mint 30 gramm fehérjét tartalmaz, és ráadásul omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, ami támogatja a szív- és érrendszer egészségét. A kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC-t). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van.

A kendermagban található zsírsavak különösen előnyösek az agy egészsége szempontjából is, mivel hozzájárulnak annak megfelelő működéséhez. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető az olyan neurodegeneratív betegségek kockázata, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. Emellett pozitívan hatnak a memóriára, és enyhítik a depresszióval és szorongással járó tüneteket.

Hogyan fogyaszd?
Szórd a salátádra, keverd bele a reggeli smoothie-dba, vagy készíts belőle fehérjében gazdag magtejet. A diós íze tökéletesen passzol édes és sós ételekhez egyaránt.

2. Lucerna: Több, mint állati takarmány

A lucernáról sokan nem is gondolnák, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas, pedig az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is. Egy csészényi friss lucernacsíra körülbelül 3-4 gramm fehérjét tartalmaz, míg a lucernapor koncentrált formában biztosítja ezeket az értékes tápanyagokat, aminek 100 grammja akár 23 gramm fehérjét is tartalmazhat.

Hogyan fogyaszd?
Használj lucernacsírát szendvicsekben, tálakban vagy salátákban. Friss, ropogós állaga remekül feldobja az ételeidet. A lucernaport pedig smoothie-hoz, levesekhez vagy joghurthoz is keverheted, hogy egyszerűen növeld az étrended fehérje- és tápanyagtartalmát.

3. Mungóbab: Az ázsiai konyha fehérjében gazdag titka

A mungóbab az ázsiai konyha egyik alapanyaga, amely tele van növényi fehérjével, rosttal és számos esszenciális tápanyaggal. 100 gramm mungóbab körülbelül 23 gramm fehérjét tartalmaz, emellett gazdag vasban és magnéziumban is, amelyek hozzájárulnak az energiaszint fenntartásához.

Hogyan fogyaszd?
A mungóbab rendkívül sokoldalúan használható: készíthetsz belőle leveseket, curryt, vagy akár mungóbab palacsintát, amely Indiában népszerű reggeli fogás. Csíráztatva is fogyasztható, így salátákban vagy szendvicsekben is remek választás. Ha gyors és tápláló fogásra vágysz, próbáld ki pirított zöldségekkel és fűszerekkel összekeverve!

4. Csicseriborsó liszt: Több, mint gluténmentes alapanyag

A csicseriborsót nemcsak főzve érdemes fogyasztani, hanem liszt formájában is. Egy csészényi csicseriborsóliszt körülbelül 21 gramm fehérjét tartalmaz, ami kiváló alapot ad különféle receptekhez.

Hogyan fogyaszd?
Készíts belőle palacsintát, lepényt vagy sós gofrit. Könnyen helyettesítheted vele a hagyományos lisztet, miközben több fehérjét viszel be.

5. Szejtán: A „búzahús”

A szejtán, vagy más néven búzahús, a búzafehérje (glutén) feldolgozásával készül, és állaga rendkívül hasonlít a húséhoz. 100 gramm szejtán körülbelül 25 gramm fehérjét tartalmaz, ami kiemelkedő a növényi alapú élelmiszerek között.

Hogyan fogyaszd?
Használhatod pörköltekhez, grillételekhez vagy akár szendvicsbe is. Az íze semleges, így könnyen fűszerezhető.

Miért érdemes kipróbálni ezeket az alapanyagokat?

Ezek a kevésbé ismert növényi fehérjeforrások, vegán fehérjék nemcsak a változatosságot hoznak az étrendedbe, hanem rengeteg tápanyagot is biztosítanak. Mindegyik könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésekbe, és segítségükkel fenntarthatod az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »