A lakók kedvenc könyveit ábrázolja az óriási könyvespolc graffiti – a házuk falán

szept 21 • Kult & Art • Impress Magazin

Egy holland street art művész óriási 3D-s könyvespolcot festett egy lakóház falára. A különleges alkotás a lakók kedvenc könyveit ábrázolja.

A legtöbb street art művész elhagyott épületeket vagy vasútvonalakat választanak alkotásuk színhelyéül, a holland Jan Is De Man azonban élettel teli helyeken szeret graffitiket készíteni, és fontos a számára, hogy olyan falfestményeket alkosson, amelyekkel az emberek tudnak azonosulni.

Ajándéknak szánta – hogy összekovácsolja a  lakókat 

A holland művész legújabb alkotása egy óriási könyvespolc, amely egy háromszintes társasház falát díszíti. Az új irodalmi falfestmény Utrecht városában található, és az a különlegessége, hogy a lakók kedvenc könyveit ábrázolja. A graffiti célja az volt, hogy összekovácsolja a lakókat.

A ház nagy közös könyvespolca…

„Nagyon jól ismerem a ház lakóit – mondta Jan Is, De Man. – Már régóta szerették volna, ha festek egy olyan graffitit a házuk falára, amelynek közösségépítő ereje van. Teljesen szabad kezet adtak az alkotáshoz, csak annyi volt a kikötésük, hogy a design pozitív üzenet legyen, ami jó hatással van a lakókra.”

„Az első ötletem egy hatalmas smiley volt, mert szerintem az embereket boldogabbá teszi, ha minden nap egy hatalmas smiley-t látnak, de aztán elvetettem ezt a koncepciót, mert túl egyszerűnek találtam. Ennél valamivel személyesebb ötletre vártam.”

Vidám és színes lett a 3D-s közösségi graffiti

„Miközben a ház alakját és elhelyezkedését tanulmányoztam, és a vizuális elképzelésen gondolkoztam, hirtelen beugrott a könyvespolc ötlete. Mivel szeretem a vizuális illúziókat, ezért már láttam is magam előtt a 3D-s graffitit – mondta a művész.

Mindenkire pozitívan hat

„Ez az elképzelés mindenkire pozitívan hatna, mert személyes – gondoltam magamban.” Miután megszületett az ötlet, az összes lakót megkérték arra, hogy hozza le a kedvenc könyvét.

„Bármilyen témát elfogadtunk, így egy nagyon színes paletta állt össze a művekből. A különböző kultúrák és nyelvek egymás mellett jelentek meg a lakók nagy közös könyvespolcán.”

A környéken népszerű lett az irodalmi selfie

A lakóközösséget összekovácsoló üzenetet hordozó graffiti egy hétig készült, de a végeredmény fantasztikus lett. Az irodalmi falfestmény a lakóknak is nagy örömöt ad, de a helyiek is szívesen jönnek ide, hogy megcsodálják és készítsenek egy irodalmi selfie-t.

„A környéken nagyon sokféle kultúra él egymás mellett, és észrevettem, hogy ez a graffiti nemcsak a ház lakóira, hanem a városban élő közösségekre is jó hatással van, – mondta Jan Is De Man. – Az óriás könyvespolc összehozta a különböző kultúrához tartozó embereket anélkül, hogy bárkit is elnyomna. Az emberek a könyveken keresztül találkoznak egymással. Ezért lett olyan közkedvelt ez a graffiti.”

Fazakas Virág

„Nők a falon” graffiti sorozat – a világjáró Alice alkotásai

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »