Látványos Barokk Esküvő Fesztivál Győrben

aug 6 • Kult & Art • Impress Magazin

A háromnapos fesztiválon egy szerencsés párt valódi barokk szertartás szerint adnak össze Európa legszebb barokk terén, Győrben.

A Barokk Esküvőt idén augusztus 8-10. között rendezik meg Győr belvárosában, a Széchenyi téren, amelyet Közép-Európa egyik legszebb barokk tereként emlegetnek.

Vidám jelmezes felvonulás

A háromnapos fesztivál hatalmas látványosság, a város egyik szimbolikus eseménye, mely több ezer turistát vonz. A közönség többek között megcsodálhatja, ahogy a barokk viseletbe öltözött ifjú pár és az örömszülők lovas hintókkal végighajtanak a belvároson. 

A háromnapos esemény alatt barokk pompába öltöznek még a belvárosi kirakatok is, barokk idegenvezetésen és hintós városnézésen is részt vehetünk.

1112
Fotó: fesztivalkozpontgyor.hu

A felvonulást udvarhölgyek és táncosok, zenészek, komédiások sokasága színesíti, melyen a város több száz lakója is részt vesz. Valamennyien barokk jelmezben vonulnak, követve a jegyespárt és az örömszülőket. A programok között lesz vidám barokk jelmezes felvonulás, a menyasszonynak szóló szerenád.

(Fotó: infogyor.hu)

Móringa levél – az egykori házassági szerződés

Az ókori erényeket, a Mértékletességet, az Igazságosságot, a Becsületességet, az Erőt hölgyek jelenítik meg különleges jelmezben és Fortuna istenasszony is jelen lesz, hogy a jövendő pár életét szerencse övezze.

A házasságkötés szertartása a korabeli magyarországi főúri esküvők tradícióját eleveníti fel. A menyasszony és a vőlegény áldást kér szüleitől, majd a jegyespár örök hűséget esküszik egymásnak.

A móringlevél – az egykori házassági szerződés – felolvasása után a vőfély karddal veszi le a virágkoszorút menyasszony fejéről, a koszorúslányok pedig ráteszik az asszonnyá válást jelképező főkötőt.

A barokk örökség

Győr történetében a barokk kor kiemelkedő jelentőségű, amelynek stílusjegyei a mai napig meghatározzák a belváros jellegét és hangulatát. Győr ápolni szeretné a barokk örökséget, amelynek legkiemelkedőbb eleme az augusztusi barokk nyári hétvége.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »