100 fokos vizű folyóra bukkantak az Amazonas esőerdő mélyén

febr 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Különös természeti csodára bukkant egy perui geofizikus az Amazonas mélyén: egy folyóra, melynek vize 100 Celsius fokos, azaz forr.

A Phd hallgató geofizikus André Ruzo még gyerekkorában hallott az Amazonas mélyén rejlő titokzatos 100 Celsius fokos folyóról, melyről sokan azt gondolták, csak legenda. André azonban utánajárt a rejtélynek. Éveket töltött az esőerdőben a folyó után kutatva, melynek meglett az eredménye. A tűzforró vizű folyóról végül kiderült, nem legenda, hanem valóság…

Senki nem hitt neki…

A forró vizű folyóról már az Amazonas mélyén aranyat kereső spanyol konkvisztádorok is elképesztő történeteket meséltek. Többen közülük, akik túlélték a sűrű dzsungelt, és visszatértek maguk is hitetlenkedve meséltek egy folyóról, melynek vize olyan forró, mint a tűz. A geofizikus Ruzo több éves kutatás után végül megtalálta a „tüzes” folyót, felfedezéséről pedig ezen a héten jelent meg könyve a „The Boiling River” (A forrásban lévő folyó).

11

André Ruzo mintát vesz a folyóból

Könyvében részletesen beszámol többek között arról is, hogy kollégái hogyan kigúnyolták az egyetemen, amikor azt javasolta, hogy készítsék el az Amazonas geotermikus térképét, amely leszűkíthetné a forró vizű folyó fellelhetőségét. Senki nem hitte, hogy lehet egy bizonyos területen olyan forró geotermikus hőt generálni, hogy egy folyó vize 100 Celsius fokra hevüljön. Mindenki egyöntetűen állította, hogy ilyen nem létezik…

Szent geotermikus gyógyító hely

A fiatal tudóst a hitetlenkedők azonban nem riasztották el a kutatástól, és kitartása végül eredménnyel járt. A folyót, melynek vize tényleg forr, Mayantuyacu közelében találta meg, amely egy szent geotermikus gyógyító hely. A mindössze 6 kilométer hosszú folyó átlaghőmérséklete 86 Celsius fok, mely egy 1,5 méteres szakaszon több helyen is eléri a forráspontot. A bugyborékoló, gőzölgő folyó egyedülálló geológiai jelenség, egy ritka természeti csoda.

12

A folyót egy sámán védi

Ruzo most azért küzd, hogy megvédje ezt a természeti csodát, és az Amazonas még rejtve maradt többi titkát a jelenleg is tartó erdőirtások okozta pusztítástól.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »