Magyar Busó Maszk Karnevált rendeztek Indiában

febr 25 • Kult & Art • Impress Magazin

2024. február 16-án a Delhi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Magyar Busó Maszk Karnevált rendezett BuSHOW 3.0 címmel.

A rendezvény kurátora Neerajj Mittra, kiváló művész és kurátor volt. Az eseményre Magyarország Újdelhi Nagykövetségén került sor, adta hírül a Daily News Hungary.

Farsang, mint ismeretes, a farsangi időszakot jelenti Magyarországon, amikor országszerte számos ünnepséget rendeznek a tél elűzésére. A Busójárás a szezon fókuszpontja, egy igényes rendezvény Mohács városában, a díszes öltözködés és a hangulatos ünnepségek közepette. A legenda szerint a fesztivált két esemény megünneplésére tartják. Az első a mohácsiak sikeres próbálkozása a betörő törökök elriasztására. A történet szerint az oszmán megszállás idején a helyiek kénytelenek voltak elmenekülni a városból, és a közeli mocsarakban bujkáltak. Egy viharos éjszakán azonban egy idős šokaci férfi tanácsát követve egy csoport félelmetes maszkot öltött magára, és visszatért Mohácsra, olyan félelmet keltve a megszálló törökökben, hogy démonokkal tévesztették őket, és gyorsan visszavonultak.

A Busójárás 2009 óta az UNESCO kulturális listán is szerepel

Ma a fesztivál kettős célt szolgál, hogy búcsút vegyen a téltől és beharangozza a tavasz beköszöntét. 2009-ben a fesztivál helyet kapott az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján. A „több mint társadalmi eseménynek” nevezett Busójárást mély társadalmi és kulturális vonatkozásai miatt ismerték el. A Hungarikum Bizottság 2012-ben a Mohácsi Busójárást, a maszkos télvégi hagyományt vette fel a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A Busójárás esszenciája Delhi szívében

Delhi NCR különböző dizájn- és művészeti iskoláinak részvételével, életre keltette a Busó esszenciáját Delhi szívében, Indiában. A diákok a magyar Busójárás megünneplésére művészeti installációkat készítettek, új életet lehelve a használt anyagokba, hogy a maszkokat friss jelentéssel töltsék be. Az estét egy maharashtri népcsoport jóvoltából élő zenei előadás is fokozta, amely Gondhal és Bharood dallamokkal varázsolta el a közönséget. Diplomaták, művészek, diákok és rajongók egyaránt megtisztelték az alkalmat, fokozva annak lendületét és vonzerejét. Dr. Erdő Mariann, a Liszt Intézet Delhi Magyar Kulturális Központ igazgatója és kulturális tanácsadója az újságíróknak nyilatkozva elmondta:

„Kultúránk több mint 1000 éves, és a más országokkal folytatott történelmi cserék gazdagítják. Büszkék vagyunk erre a kulturális örökségre, és kulturális központunk küldetése ezen értékek népszerűsítése: történelmi események, ételek és italok, épületek, hagyományok, találmányok vagy tájak. Jelentős részük hungarikumnak számít – a gyűjtőfogalom, amely e kulturális értékek jellegzetesen magyar adottságát, egyediségét, különlegességét és minőségét jelzi. Az egyik ilyen hungarikum a Busójárás. Az évnek ebben a szakában a busók megjelennek a dél-magyarországi kisváros, Mohács utcáin, és keményen dolgoznak a tél elriasztásán. Reméljük, hogy alkotásokon, fotókon és performanszokon keresztül idehozva őket közelebb viszi az indiai közönséget Magyarországhoz és annak kultúrájához.”

Fotó: Gopalan Rajamani

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »