A magyar vár, melyet egyetlen ember épített

febr 25 • Kult & Art • Impress Magazin

A festői szépségű székesfehérvári Mária-völgyben egy egyedülálló és varázslatos építmény áll. Ez az épület a szerelem, a művészet és a féktelen kreativitás történetét meséli el.

A Bory-vár, Bory Jenő szobrász és építész víziójának tanúbizonysága. Nem csupán téglából és habarcsból épült erődítmény, hanem a felesége iránti odaadás és művészi álmai megvalósulásának megtestesítője.

Ez az álom 1912-ben kezdődik: 1912-ben Bory Jenő egy hétvégi telket vásárolt Mária-völgyben, egy borospincével és egy kis présházzal. Nem is sejtette, hogy ez az egyszerű lakás lesz a következő 40 nyáron át művészetének vászna. A présházat otthonná alakította át, majd műtermet épített fölé, megteremtve ezzel a Bory-vár alapjait. A Bory-vár tényleges építése az I. világháború vége után kezdődött, amit Bory Jenő egyre növekvő szobrászati megbízásaiból származó tiszteletdíjak tápláltak. A művész, aki egyben képzett építész is volt, a fantázia és a természeti tájhoz való alkalmazkodás keverékével közelítette meg a projektet. Bory nagyrészt egyedül dolgozott, és időnként segítséget kért, és a kastély falait, tornyait és tereit a szobraira is alkalmazott művészi látásmódját tükrözve faragta, írja a Hello Magyar.

A magán kastély

A kastélyban sétálva a látogatók nem tudnak nem észrevenni egy visszatérő anyagot, amely a kastély lényegét alkotja: a Bory Jenő által szenvedélyesen kedvelt kvarcbetont. A 20. század elején, amikor a beton innovatív építőanyagként megjelent, Bory az egyik magyarországi úttörője lett a beton alkalmazásának. Az ajtó- és ablakkeretektől az oszlopokig, kupolákig és olyan díszítőelemekig, mint a szökőkutak és szobrok, Bory változatos formákba és méretekbe öntött betont. A kastély nagyjából 30 méter magas, hét torony díszíti és harminc helyiség található benne. Bory 1923-tól 1959-ig dolgozott az épületen.

Fotó: Wikimedia Commons

A Bory-vár nemcsak Bory és családja lakóhelyéül szolgált, hanem élő művészeti galériává is vált. Kortárs művészek és Bory felesége, Komócsin Ilona festőművész is hozzájárult ahhoz, hogy műveikkel benépesítsék a kastélyt. A műteremben szobrok és festmények lenyűgöző sora látható, így a látogatók bepillantást nyerhetnek a kastély falai között virágzó művészeti világba. A kastély százoszlopos udvara, amelyet eredeti gipszszobrok díszítenek, Bory bonyolult kézműves munkásságát tükrözik. A kastély hátsó részében található Kápolna a Hitvesi szerelem című szobornak ad otthont, mely kifejezi tartós szerelmét. Hagyaték és megőrzés A Bory-vár ma Bory Jenő leszármazottai kezében van, akik alapítványt hoztak létre a kastély fenntartására és működtetésére. Az időtlen remekmű nemcsak a szerelem és a művészet szimbólumaként áll, hanem Bory újító szellemének és a magyar építészet fejlődéséhez való hozzájárulásának tanúságaként is.

Leadkép: Wikimedia Commons/Élisabeth

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »