Mezítlábas parkok és Kneipp-ösvények

A 12 legjobb Mezítlábas park és gyógyító Kneipp-ösvény az országban

máj 6 • Földgömb • Impress Magazin

A Mezítlábas parkok és hidroterápiás Kneipp-ösvények olyan tematikusan kialakított útvonalak, melyeken mezítláb kell végigmenni, így a talpunkat masszíroztathatjuk a séta közben.

A különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra, segít a lúdtalp, valamint a gerincdeformitások kialakulásának megelőzésében.

A tematikus ösvények talpunk reflexzónáit stimulálják, így az egész szervezetre jótékony hatást gyakorolnak.

Kneipp-ösvény vagy Mezítlábas park – mi a különbség?

A Mezítlábas parkok olyan tematikusan kialakított útvonalak, ahol különböző járófelületeken, kavicsokon, mulcson, homokon vagy esetleg farönkökön, kell mezítláb végig sétálni.

A Kneipp-ösvényeken a száraz járófelületek mellett hidroterápiás elemek, vizes zónák is találhatók. Egy Kneipp-ösvényeken a száraz járófelületek és vizes zónák egymást váltva fejtik ki gyógyhatást. A módszert Sebastian Kneipp dolgozta ki.

1. MezítKáli Mezítlábas park a Balatonnál

A MezítKáli Mezítlábas park és játszó kert a Káli-medence szívében, Mindszentkállán található gyönyörű környezetben.

A gyalogos ösvényen közel 30 féle izgalmas, száraz járófelületen gyalogolhatunk végig. A MezitKáli Mindszentkállán a Petőfi és a Levendula utca sarkán található.

A park 10 órától 19 óráig tart nyitva.

MezítKáli Mezítlábas park Mindszentkálla
(MezítKáli Mezítlábas park Mindszentkállán)

2. Kneipp pontok Balatongyörökön

A balatongyöröki Kneipp Élménysétányon megtalálhatóak Sebastian Kneipp módszerének elemei. A Csónakháztól indulva, először a vizes és száraz taposót vehetjük igénybe, majd a sétányon haladva gyógynövényszigeteket láthatunk. A testi-lelki-szellemi egyensúly eléréséhez pedig meditációs padokat találunk.

Ezen kívül a Balaton legszebb panorámáját nyújtó Szépkilátó is egy Kneipp vizes taposóval lett gazdagabb, ahol a látogatók megtapasztalhatják a hidroterápia jótékony hatásait.

Kneipp pontok Balatongyörökön
(Kneipp pontok Balatongyörökön)

3. Mezítlábas illatösvény Kaposváron

Különféle köveken, fákon, tobozokon és kukorica csután is sétálhat az, aki ellátogat a kaposvári Városligetbe, ahol egy érdekes mezítlábas illatösvényt hoztak létre.

A negyven méter hosszú, egy méter széles ösvényt gyógynövények, többek között kakukkfű, lestyán, rozmaring, borsikafű és petrezselyem díszíti, melyeket a séta közben meg is lehet morzsolni, szagolni.

Mezítlábas illatösvény Kaposváron
(Mezítlábas illatösvény Kaposváron)

4. Tabajdi Mezítlábas park

A 800 méter hosszú sétányon 21 féle járófelületen tehetjük próbára talpi érzékenységünket és egyensúlyérzékünket.

A tematikus sétányon érdes bazalt köveken, téglaburkolaton, majd süppedős tőzegben vagy különböző méretű farönkökön egyensúlyozva sétálhatunk. Akár a hideg patakba is belegázolhatunk, melynek hatására az egész szervezetünk vérkeringése felpezsdül.

Tabajd 45 km-re van Budapesttől, a park bejárata rögtön a falu közepén található.

Tabajdi Mezítlábas park
(Tabajdi Mezítlábas park)

5. Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park

A park viszonylag kicsiny területen helyezkedik el, ettől függetlenül több mint 20-féle taposó felületet lehet kipróbálni.

A park felkeresését a szemben fekvő játszótér meglátogatásával érdemes összekötni. A mezítlábas park a nap 24 órájában nyitva tart, bármikor látogatható, mert nincs bekerítve.

Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park
(Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park)

6. Csopaki Szabadidő Park Mezítlábas ösvény

A Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon szabadidőpark, Mezítlábas-ösvény került kialakításra.

A Csopaki mezítlábas ösvényen számtalan eltérő anyagú felületek váltakoznak.  Különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, valamint tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesíti az ösvényt.

A park a nap 24 órájában nyitva tart, bármikor látogatható.

Csopaki Szabadidő Park Mezítlábas ösvény
(Csopaki Szabadidő Park Mezítlábas ösvény)

7. Konda-völgyi Mezítlábas ösvény és Fogadalmi Liget

Dombóváron a Konda völgyben a tó partján található, csodálatos, fás-ligetes, tóparti környezetben egy 125 méteres mezítlábas ösvény.

Ez a város legromantikusabb helyszíne, a monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk, örökké egymáséi leszünk.

A park nincs elkerítve, bármikor látogatható.

Konda-völgyi Mezítlábas ösvény és Fogadalmi Liget
(Konda-völgyi Mezítlábas ösvény és Fogadalmi Liget)

8. Kneipp-témaút a Hegyháti térségben – 13 településen

Magyarország egyetlen Kneipp-módszerre épülő témaútja a Vasi Hegyhát 13 településén, 19 helyszínen várja az érdeklődőket.

A Sebastian Kneipp által az 1800-as években kidolgozott egészségmegőrző- és természetgyógyászati módszer 5 alapelemét (víz, gyógynövények, táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly) sikerült úgy megjeleníteniük a tervezőknek, hogy azok teljes harmóniát mutatnak a magyar népi gyógyászat hagyományaival.

Valamennyi helyszín meglátogatása és kipróbálása ingyenes.

További információk: vasihegyhat-rabamente.hu

Kneipp-témaút a Vasi Hegyháton – 13 településen
(Kneipp-témaút a Vasi Hegyháti térségben – 13 településen)
Kneipp-témaút a Vasi Hegyháton
(Kneipp-témaút a Vasi Hegyháton)

9. Bükfürdői Kneipp Park

A Lajos parkban található 510 méter hosszúságú Kneipp száraztaposó pályán eltérő méretű kövek, kavicsok, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, homok alkotta felületeken lehet sétálni. Az ösvény elejére visszaérve pedig lemoshatjuk a séta nyomait és megpihenhetünk a padokon, vagy az árnyas fák tövében kihelyezett Organikus Pont lebegő gömbjeiben.

Bükfürdői Kneipp Park
(Bükfürdői Kneipp Park / Fotó: Csepregi Tibor)
(Bükfürdői Kneipp Park / Fotó: Csepregi Tibor)
(Bükfürdői Kneipp Park / Fotó: Csepregi Tibor)

10. Bodzaliget Pihenőpark – Remeteszőlős

Remeteszőlős központjában a Bodza Liget Pihenőparkban található egy játékos-edukációs mezítlábas ösvény, amely több burkolattípussal (pl. kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok), a természetgyógyászat erejével pezsdíti fel a talp vérkeringését.

(Bodzaliget Pihenőpark – Remeteszőlős)

11. Eplényi Kaland hegy- Libegő és Mezítlábas ösvény

A Kaland Hegyen az Eplényi Libegővel lehet feljutni a hegytetőre, ahol az Ámos-hegyi Kilátóhoz vezető út minden lépése egy új élményt ad!

A libegő végállomásától nem messze található a Mezítlábas ösvény kezdete, ami egészen a kilátóig vezet! A Mezítlábas Ösvény úgy lett kialakítva, hogy a kilátóig több típusú talajon tudj végigmenni. Van közte mulcs, kavics, toboz, homok, fa, föld, murva is! Az útvonal felé vezető utat „Mezítláb a Kilátóig!” tábla jelzi az Ámos-Hegy tetején.

Eplényi Kaland hegy- Libegő és Mezítlábas ösvény
(Eplényi Kaland hegy- Libegő és Mezítlábas ösvény)

12. Ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

Ölbő szélén, a Dózsa György utcában egy gyönyörű gyógynövénykert és Kneipp ösvény található, ahol a sokféle felület alaposan megdolgozza a talpunk.

A gyógynövénykert területén 3 Kneipp utat alakítottak ki, és egy vizes lemosásokra alkalmas kis szigetet, a kert ásott kútjának köszönhetően.
A hely hétköznaponként 8-16 óra között látogatható.

Ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert
(Ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »