Ökotudatos kerttervezés kezdőknek és haladóknak

máj 5 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy olyan korban, amikor a környezettudatosság a legégetőbb kérdések közé tartozik, nem meglepő, hogy az ökotudatos kertészeti praktikák nagy figyelmet kapnak. A környezetbarát kert létrehozása azonban több mint egy új divathóbort, hiszen segítségével egy fenntarthatóbb jövő felé teszel lépéseket. Miért fontos az ökotudatos kerttervezés, és milyen hasznos tippeket érdemes betartani, hogy Te is létrehozhasd a saját édenkertedet?

Milyen előnyökkel jár a környezettudatosság a kert körül?

  • – Az ökotudatos kerttervezés során nagy hangsúly kerül a biodiverzitásra, hiszen az élőhelyek sokfélesége vonzza és támogatja a különböző növény- és állatfajokat.
  • – Az esővízgyűjtés, a talajvíz visszatartása és más vízgyűjtési módszerek alkalmazása révén csökkenthető a kerti öntözéshez szükséges friss víz mennyisége.
  • – Az ökotudatos kertek támogatják a helyi ökoszisztémák működését, ideértve a talajt, a vizeket és az élőlényeket.
  • – A környezetbarát kertekben minimalizált a vegyszerek és műtrágyák használata, ezáltal csökken a környezetszennyezés, így a talaj, a víz és a levegő szennyeződése.

Hogyan állj neki az ökotudatos kerttervezésnek?

  1. 1. Hozz létre szegélyeket fákkal és cserjékkel, hogy védett élőhelyet biztosíts a madaraknak, és ültesd körül őket évelőkkel és hagymás virágokkal, de a díszfüvek se maradjanak el. Így növelheted a biodiverzitást, és talajtakarót biztosíthatsz a kisemlősök és a rovarok számára, ráadásul a változatosság ahhoz is hozzájárul, hogy minden évszakban legyen miben gyönyörködnöd.
  2. 2. A fenntartható kerttervezés azt jelenti, hogy a természettel együtt dolgozunk, nem pedig ellene. Válassz olyan növényeket, amelyek megfelelnek az egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárásnak. A szárazságtűrő fajok kevés figyelmet igényelnek a száraz, forró nyarak alatt, különösen, ha mulccsal takarod őket, ami segít megtartani a nedvességet. Az olyan virágok, mint az echinacea és a verbéna megfelelnek ezeknek a körülményeknek, fantasztikusan néznek ki, és mágnesként vonzzák a beporzókat is.
  3. 3. Nem kell a tökéletes rendezettségre törekedni, nyugodtan engedd el a gyeplőt a kertedben. Az évelők és fűfélék visszavágását halaszd el a tél végéig vagy kora tavaszig. Hagyd, hogy a lehullott levelek lebomoljanak, mivel ezzel értékes tápanyagokat juttathatsz vissza a talajba a férgek segítségével, ráadásul az avar téli menedékhelyet biztosít a rovaroknak és a kisemlősöknek.
  4. 4. Komposztáld a zöldhulladékot, mivel maga a komposztláda rengeteg rovarnak ad otthont, a keletkező zöldtrágya pedig tápanyagokban gazdag lesz.
  5. 5. Ahol lehetséges, válassz vízáteresztő anyagokat, például kavicsot vagy agyagburkolatot, mivel ez lehetővé teszi, hogy az esővíz a talajba térjen vissza.

Minden, ami növény a Budai Kertcentrumból

A Budai Kertcentrum egy olyan budapesti kertészet, ahol csaknem 30 éve várják magas színvonalú kiszolgálással, szakmai tudással és egy látványos bemutatókerttel a vásárlókat. Ha náluk szerzed be kedvenc virágaidat, növényeidet, biztos lehetsz abban, hogy gondosan nevelt, egészséges egyedeket kapsz. Ha pedig segítséget szeretnél a környezettudatos kertészkedéshez, a kerttervezés terén is támogatást nyújtanak, hogy olyan legyen a kerted, amilyennek megálmodtad.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »