Megépítik Leonardo da Vinci hídját a finnek jégből

dec 28 • Kult & Art • Impress Magazin

Leonardo 500 évvel ezelőtti tervei alapján építenek hidat a finnek jégből, mely a világ leghosszabb jéghídja és világrekord kísérlet is lesz egyben.

A Leonardo da Vinci tervei alapján épülő jéghíd a februárban kezdődő Juuka jégfesztiválra készül. A speciális papírrosttal megerősített gyönyörű jégkristály konstrukció kizárólag gyalogos közlekedésre lesz alkalmas.

Leonardo meg nem épült Arany szarv hídja

1501-ben Leonardo papírra vetette egy 240 méteres híd tervét, mely az akkor Konstantinápoly (Isztambul) Arany szarv nevű földnyelvet kötötte volna össze a várossal a Boszporusz felett. Az építészeti technológiák azonban csak 500 év múltán értek arra a szintre, hogy elképzelése meg is valósuljon. Az új finn híd építése során most ugyanazt a technológiát, és kompressziós terhelést valósítják meg jégből, amely annak idején Leonardo elméjében megszületett.

011

6 hétig épül – 900 tonna jégből

Az építéshez közel 150 diák érkezik Finnországba az Eindhoveni Műszaki Egyetemről, hogy részt vegyenek a különleges és látványos alkotás megépítésében. A műszaki egyetemistadiákok által vezetett nemzetközi csapat közel 900 tonna jeget fog felhasználni a nagyjából 6 hétig tartó munkálatok során. A vízhez 2 százalék papírrostot kevernek majd, mivel az így létrejött jég háromszor keményebb és tízszer erősebb a normál jégnél.

11

A különleges jéghíd kizárólag gyalogos közlekedésre lesz alkalmas, a jégfesztivál nyitónapján azonban először egy autóval hajtanak majd végig rajta, demonstrálva a híd terhelhetőségét.

 Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »