Ma van a Béke Világnapja

jan 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A Béke Világnapját 1968. január 1-jén ünnepelték először, 2000 óta pedig az ENSZ kezdeményezésére január 1. nemzetközi békevilágnappá vált.

A Béke Világnapja VI. Pál pápa kezdeményezésére jött létre 1968. január 1-én. Azóta az év első napján a mindenkori pápa a világhoz intézett üzenetében foglalja össze a békéről vallott gondolatait. 2000-ben az ENSZ kezdeményezésére január 1-je nemzetközi békevilágnappá vált.

Minden évben egy üzenet…

A pápa a béke világnapjára írt üzenetében felhívja a figyelmet a béke alapvető értékére és a megvalósításáért végzett fáradhatatlan tevékenység szükségességére. Az a tizenegy üzenet, amelyet VI. Pál pápa a világhoz intézett, fokozatosan kijelölte az út koordinátáit, amelyen járni kell ahhoz, hogy sikerüljön a béke eszménye.

Ferenc pápa békeüzenete 2016. január 1-jén

Győzd le a közömbösséget és szerezd meg a békét! címmel tette közzé Ferenc pápa 2016. január 1-jén békevilágnapi üzenetét, melyben a közömbösség elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet.

„Bizonyos, hogy a közömbösség magatartása, azé az emberé, aki bezárja a szívét, hogy ne kelljen odafigyelnie másokra, behunyja szemét, hogy ne kelljen észrevennie azt, ami körülveszi és inkább elhúzódik, hogy ne érintsék meg mások problémái, olyan típust jellemez, amely ma éppúgy jelen van és elterjedt, mint a történelem minden korszakában. Ugyanakkor a mi korunkban ez a típus határozottan kilépett az egyén köréből, globális dimenziót öltött és létrejött így a „közöny globalizációjának” jelensége.”

A 2016-os esztendőben mindenkitől azt kéri, hogy eltökélten és bizakodva dolgozzunk, ki-ki a maga szintjén, az igazságosság és a béke megvalósításán.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »