Vízgyűjtős házak – nem a csatornába vezetik az esővizet, hanem összegyűjtik

jún 14 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

A hatalmas tálak a tetőn összegyűjtik és egy közös tározóba vezetik el az esővizet, illetve elősegítik a lakóházak természetes hűtését is.

A vízhiány a világ számos pontján jelent komoly problémát, egyes régiókban a tiszta ivóvíz, máshol a szárazság jelent kihívást. A BMDesign Stúdió olyan építészeti megoldásokkal foglalkozik, melyek a száraz éghajlaton élőket segíti.

Dupla tetős rendszer

A tál alakú dupla tetős rendszer célja, hogy összegyűjtse az esővizet és elősegítse a házak természetes hűtését. A szárazabb vidékeken azért kihívás összegyűjteni a vizet, mert alacsony a csapadékmennyiség és gyors a párolgás. A kettős tetőrendszer magában foglal egy vízelvezető kupolát, és a kupolára helyezett vízgyűjtő tálat.

011

Központi víztározóba vezetik a vizet

A tál alakú vízgyűjtők még a legkisebb párát és a legkisebb mennyiségű esőt is képesek begyűjteni. A tetőre kerülő vízcseppek gyorsan lefolynak a tál alatti kupolába, még mielőtt elpárolognának. A tetőre helyezett tálak árnyékolási, hűtési szerepet is betöltenek.

012
014

Természetes hűtés

A vízgyűjtő tálak egy központi tározóba vezetik a vizet, mely az épület falai között van elhelyezve, ami természetes hűtő funkcióval segíti a belső hőmérsékletet szabályozását.

A BMDesign a duplatetős rendszert elsősorban melegebb éghajlatú, száraz térségekben élők számára tervezték, a vízgyűjtés azonban a világ bármely pontján ésszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldás lenne.

013

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »