Már épül az Ellinikon ökováros Görögországban – ökológiai csodaként emlegetik

máj 21 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Új „okos” és „zöld” város épül az athéni riviérán, amely egyben Európa legnagyobb tengerparti parkja lesz több mint 1 millió mediterrán növényfajjal.

A görögországi Ellinikon Európa egyik legnagyobb városrehabilitációs projektjeként újjáéleszti az athéni nemzetközi repülőtér elavult helyét, amely 1938-tól 2001-ig működött, mielőtt a kikötőt a 2004-es athéni nyári olimpia központjává fejlesztették.

A 8 milliárd eurós mestertervet a LAMDA Development vezeti, és olyan nemzetközi építészeti stúdiók közreműködésével épül, mint a Foster and Partners , a Kengo Kuma and Associates, a Bjarke Ingels Group (BIG), az Aedas, a SAOTA, az Oppenheim Architecture és a Sasaki, valamint a görögországi 314 Architecture Studio és a Bobotis+Bobotis Architects.

A jövő fenntartható városa

A görögországi Ellinikon Európa történetének egyik legnagyobb fenntartható építésű városrehabilitációs projektje. A legújabb fenntarthatósági elveket követve épül, hogy egy ökológiai csoda és a közösségi tudatosság példája legyen.

Az új ökováros1 kilométernyi újonnan parkosított nyilvános strandot, 50 kilométernyi festői sétányt és kerékpárutat, valamint 6200 hektárnyi lakóteret tartalmaz.

A projekt végül Európa legnagyobb tengerparti parkjává nő, amely 2 000 000 négyzetméteren terül el, több mint 31 000 fával és több mint 1 millió mediterrán növényfajjal.

Görögország első felhőkarcolója – egy fenntartható torony

A Foster + Partners által tervezett Riviéra-torony már rendelkezik LEED Gold előminősítéssel, és 2026-ra tervezi befejezését, amely Görögország első felhőkarcolója és legújabb jelentős mérföldköve lesz.

Az 50 emeletes torony klímatudatos és jövőbiztos kialakítású lesz, fejlett biofil külsőbe csomagolva, fenntartható tervezésű belső terekkel, egy-öt hálószobás rezidenciákkal és penthouse apartmanokkal.

A „Kis Athén” zöld lakónegyed

A Kis Athén, az Ellinikon zöld lakónegyede, amely körülbelül 1,115 lakóhelyet és 110 környéki kiskereskedelmi egységet hoz létre az Ellinikon intelligens városi ökoszisztémájában.

A Little Athens öt lakóparkból áll. A „Park Rise”egy 12 emeletes, 50 méter magas, 88 lakóépület, amelyet a Bjarke Ingels Group – BIG tervezett. A „Pavilion Terraces” a görög 314 Architecture Studio hét hatemeletes fejlesztése, amely 156 egy-öt hálószobás rezidenciának ad otthont, amelyek közül négy földszinti kiskereskedelemmel is rendelkezik.

A 314 „Promenade Heights”, amely kilenc kör alakú és elliptikus ötemeletes és egy-négy hálószobás lakóegységeket tartalmaz, amelyeket egy központi, buja zöldterület oszt meg, közvetlenül kapcsolódva az Ellinikon Parkhoz. A meleg színek rétegei, a texturált falak és a terrazzo modern otthonérzetet kölcsönöznek a projektnek.

A következő a Deda & Architects „Atrium Gardens”-je, az organikus épületképződmények ikonikus komplexuma, amelyet úgy terveztek, hogy kitűnjön, és közvetlen hozzáférést biztosítson a fő sétálóutcához, és könnyen elérhető legyen az Ellinikon számos létesítményéhez. És végül a Tsolakis Architects „Trinity Gardens”, amely három épületből áll, 100 méterre a tengertől.

Egy 14 műemléket összekötő kulturális útvonalnak is otthont ad

Az Ellinikon egy kulturális útvonalnak is otthont ad, amely 14 nagy történelmi jelentőségű műemléket köt össze. A 12 km hosszan elterülő útvonal mindenki számára nyitott és hozzáférhető lesz, ülőhelyekkel, jelzésekkel, világítással és ültetéssel.

Emellett a fejlesztés része lesz egy 3,5 méteres partvonal és egy 1 km hosszú, mindenki számára nyitott strand, valamint 50 km sétány és kerékpárút. A hangsúly az elektromos közlekedésen van, amely összhangban van a projekt általános szellemiségével, amely tisztább és fenntartható környezetet teremt a jövő számára.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »