Posztmodern labirintus ez a spanyol apartmanház – lépcsők és hidak kötik össze a lakásokat

máj 17 • Enteriőr • Impress Magazin

A La Muralla Roja egy posztmodern apartmankomplexum a spanyolországi Calpe városában. A különleges építmény az észak-afrikai casbah-ok és az arab mediterrán építészeti stílusokat idézi.

A labirintusszerű komplexumot Ricardo Bofill spanyol építész tervezte 1968-ban, és 1973-ra teljesen megépült. Az apartmanházat „Ricardo Bofill 10 legikonikusabb alkotása” közé sorolták.

Az építész a casbahokat avantgárd módon értelmezi újra, miközben olyan hagyományos elemeket is beépít, mint plázák (udvarok), lépcsők és hidak, amelyek az összes lakást összekötik egymással.

Rezidenciaként számos kényelmi szolgáltatással rendelkezik, mint például két kereskedelmi üzlet, egy szauna és egy étterem az első szinten. A tetőteraszokon szoláriumok és úszómedence található, amelyet kizárólag lakók használhatnak.

Geometrikus design – 5 összekapcsolt modulból

Az apartmankomplexum hatalmas, 5 méteres görög kereszt formájú geometriai alakzatokból épült fel, mint egy tetrisz. Pontosan 13 kereszt van a dizájnjába ágyazva. A lakások belső tereit úgy alakították ki, hogy a keresztszerkezetek metszéspontjában legyen konyha és fürdőszoba.

A La Muralla Roja-t ötven apartmannal/laktérrel rendelkezik, és 5 összekapcsolt elemből áll. Ezek közül három ugyanazt a struktúrát követi. Mindegyik négy szintes, de az összes szint különböző elrendezésű. Az első szinten négy 64 négyzetméteres L alakú apartman található. Annak ellenére, hogy a beltér L alakú, az udvarokkal és a teraszokkal együtt mégis kiadják a görög kereszt formát.

A második szint öt modullakásból áll, amelyek 80 négyzetméteresek. A harmadik emelet az első emelet mása, de 180 fokkal el van forgatva. A legfelső szinten csak egy 78,90 csak lakás található, amely pedig a második emeletet ismétli.

A másik két modul csak háromszintes, és hasonló mintát követ, az előző rész első és harmadik szintjével, vagyis szintén L alakú lakásokból áll, lépcsőzetes megoldásokkal.

A tér illúzióját keltő színhatás

A komplexumban található belső és külső udvarok/teraszok összekötőként szolgálnak a szomszéd lakások között. Ennek az építészeti megoldásnak köszönhetően természetes fény is jut minden lakásba.

A tervezést gyakran leegyszerűsítőnek tekintik, de az épületek külső részének színhasználata az, ami a tér illúzióját kelti. Az élénk falak a vörös, rózsaszín, kék és lila színek különböző tónusaival vannak festve. A központi udvarok kékek, a mellékudvarok rózsaszínűek, az összes többi rész pedig, például lépcsők, hidak és támfalak lila színűek.

A La Muralla vibráló falait Mogyorósy Márton kapta lencsevégre. A drónos fotósorozat légi felvételeken mutatja be a geometriai építmény színes falait és a labirintusszerű belső tereket.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »