Úszó ökostadion épülhet a 2026-os FIFA-világbajnokságra

nov 3 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A futurisztikus, vízen lebegő stadion az első zero CO2 kibocsátású sportlétesítmény lenne.

Az Óceánium elnevezésű úszó ökostadiont a híres francia ökoépítész, Vincent Callebaut tervezte, a 2026-os futball-világbajnokságra.

Az első zero Co2 kibocsátású stadion – az óceáni áramlatokból nyer energiát

A vízen lebegő sportlétesítmény az első zero szén-dioxid-kibocsátású stadion lenne, melyet teljes mértékben megújuló erőforrások működtetnek.

A hatalmas komplexum a működéséhez szükséges energiát a nap- és szélenergia mellett az óceáni áramlatokból, a hideg Labrador és a meleg Golf-áramlatból nyeri.

Újrahasznosított alumíniumból, és az óceáni szemétszigetek műanyag hulladékából épülne 3D nyomtatási technológiával

A fenntartható és környezetbarát Óceániumok kizárólag bioforrásból származó és újrahasznosított alapanyagokból épülnek. Az épület fémváza újrahasznosított alumíniumból, a lelátó és a többi rész pedig a tervek szerint az óceáni szemétszigetekről származó műanyaghulladék, és zöldalgák felhasználásával készül majd.

A műanyaghulladék így új építőanyaggá válna, amely a mesterséges intelligencia által vezérelt processzorokhoz kapcsolódó 3D nyomtatókat táplálná.

A stadion építésénél olyan természetes alapanyagok is helyet kapnak, mint a fa, de természetesen csak fenntarthatóság és körkörös elv alapján, mezőgazdasági hulladék vagy újrahasznosított fa formájában.

Az organikus geometriát az óceánok élővilága ihlette

A fenntartható építészet ökoházai stílusukat tekintve is követik a természetben megjelenő formákat. Kacskadingós minták, hullámzó falak, lekerekített formák jellemzik.

Vincent az ökostadionok tervezésénél szintén a természetet vette alapul. Jelen esetben azonban az organikus geometriát az óceánok élővilága ihlette. Nem a növények struktúráját vette alapul, hanem a vízi élőlények megjelenési formáját követte.

A bionika elve – a természet tudását használni fenntartható tervezésre

Építészetileg az ökostadion az összes fenntartható építészeti alapelvet megvalósítja. Organikus geometriáját a biomorfizmus (élőlények formáját utánzó), optimalizált szerkezetük pedig a bionika (az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba) elvét követi.

A bionika elve szerint a természet tudástára olyan bőséges, hogy az emberiség legnagyobb kihívásaira is tud segítséget nyújtani.

A bionika megfigyeli a természet működését, és ebből merítkezik.

Elvei között szerepel többek, hogy 1.) a természetben minden újrahasznosul, 2.) csak annyi energiát használ, amennyi a működéséhez szükséges, 3.) a természet együttműködésre és a helyi adottságokra épít, valamint 4.) minduntalan egyensúlyra törekszik.

„A katari labdarúgó-világbajnokság során az a célunk, hogy a körkörös gazdaságon alapuló sport új szemléletét megteremtsük – amelynek célja a fenntarthatóság, ahol semmi sem vész el, semmi sem keletkezik, minden újrahasznosított, és újrahasznosul” – írja weboldalán Vincent Callebaut építész, az öko-stadionok tervezője.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »