8 berendezési tárgy, ami otthonná teszi a lakásunkat

máj 29 • Enteriőr • Impress Magazin

Az otthonunk nem egyszerűen egy ingatlan, ahol éppen élünk: itt zajlanak a mindennapjaink, itt tudunk kikapcsolódni egy hosszú munkanap után, itt töltünk időt a családunkkal és szeretteinkkel. Ahhoz, hogy igazán jól érezzük itt magunkat, fontos hogy törődjünk lakhelyünkkel, és a bútorokat, egyéb berendezési tárgyakat és kiegészítőket megfontoltan válasszuk ki. De mire is kell odafigyelnünk ahhoz, hogy valódi otthont alakíthassunk ki? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Milyen berendezési tárgyakat válasszunk?

Mindenki más környezetben szeret élni. Van, aki a letisztult stílust kedveli, más a rendezett káosz híve, a legfontosabb tehát természetesen az, hogy az ott lakó jól érezze magát. Ehhez hozzájárulnak az apró emlékek, személyes tárgyak, az emberek, akikkel együtt élünk vagy akiket vendégül látunk, valamint a nyugalom és a biztonság érzése. Vannak azonban olyan berendezési tárgyak, bútorok, melyek – természetesen személyre szabva – minden lakást egy kicsit otthonosabbá tesznek.

1. Kanapé

A nappali a lakás központi helyisége. Itt eresztjük ki a gőzt egy hosszú munkanap után, itt gyűlik össze a család az esti filmezésre és itt töltjük a lusta, semmittevős vasárnap délutánokat. Ahhoz, hogy ezeket a tevékenységeket a lehető legkomfortosabban végezhessük, elengedhetetlen egy kényelmes kanapé.

A tökéletes darab kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venni, melyek közül talán a legjelentősebb a méret. Természetesen fontos, hogy a kanapé beférjen a szobába, de az is, hogy a helyiség ne tűnjön túlzottan zsúfoltnak vagy szűknek. Az sem mindegy, hogy a bútort hányan használjuk, hiszen egy nagyobb családnak jóval több ülőhelyre lehet szüksége.

dizájnt igazítsuk a lakás stílusához és saját ízlésünkhöz, de a kényelemről se feledkezzünk meg: van, aki a puha, süppedős modelleket, más a kemény, a hátat jól megtámasztó kanapékat kedveli, így a döntés előtt érdemes többet is kipróbálni.

2. Díszpárnák és plédek

Ezek a kiegészítők a kanapé teljeskörű kihasználásához szinte elengedhetetlenek, hiszen segítségükkel tudjuk igazán kényelembe helyezni magunkat. A párnák, takarók ráadásul karaktert is adnak a szobának: egy semleges színű kanapét olyan árnyalatokkal párosíthatunk, amivel csak szeretnénk, de akár hangulatunk szerint is cserélgethetjük a huzatokat. De nemcsak a színekkel, hanem az anyagokkal, a textúrákkal is játszhatunk: választhatunk kifinomult bársonyt, letisztult lenvásznat a skandináv stílusért vagy éppen szőrös, shaggy párnákat a luxuskényelemért.

3. Szőnyegek

A párnákhoz hasonlóan ez a kiegészítő is képes arra, hogy új karakterrel ruházza fel a szobát. A szőnyeg emeli a hőérzetünket és kellemesebbé teszi a sétát a lakásban, hiszen mi lehetne otthonosabb érzés annál, mint amikor mezítláb lépünk egy puha szőnyegre?

4. Lámpák

A lakásunkban uralkodó hangulat kialakításában óriási szerepet játszik a világítás. Az ablakok elhelyezésén nem tudunk változtatni, azért azonban tehetünk, hogy minél több természetes fény jusson be a lakásba: kerüljük a nehéz, vastag függönyöket, napközben inkább áttetsző fehér anyagokat használjunk.

A lámpafény mennyiségét már valóban mi határozzuk meg. Természetesen minden szobában szükség lesz mennyezeti lámpákra, ezen felül azonban ne feledkezzünk meg a hangulatvilágításról sem. Tegyünk egy szép állólámpát a kanapé vagy a fotel mellé, egy meleg fényt adó dekoratív asztali lámpát az éjjeliszekrényre vagy a dohányzóasztalra; ha este nincs szükségünk teljes megvilágításra, elég csak ezeket felkapcsolni, és azonnal megteremtjük a tökéletes, otthonos hangulatot.

5. Könyvespolc

Az olvasás fontossága vitathatatlan, de ezt a tevékenységet nem mindenki nyomtatott könyvek segítségével gyakorolja. Ezek a tárgyak azonban hasznosságuk mellett dekorációs célt is szolgálnak, hiszen meghittebbé teszik a helyiséget; ha gyakran forgatjuk a könyveket, alakítsunk ki egy hangulatos olvasósarkot egy kényelmes fotellel és néhány díszpárnával, ezzel máris vonzóbbá tesszük a nappalit.

6. Dísztárgyak személyre szabva

Fontos, hogy lakásunk a saját stílusunkat tükrözze, ezt pedig különböző díszek, dekorációk segítségével is elérhetjük. A zenerajongók számára tökéletes kiegészítő lehet néhány bekeretezett poszter a kedvencekről, esetleg egy falra rögzített gitár; a művészetkedvelők kiállíthatják a kedvenc alkotásaik replikáit, azok pedig, akik a természet közelében érzik jól magukat, tarthatnak például díszhalakat – a számtalan kreatív akvárium dekoráció segítségével rendkívül egyedi megoldások születhetnek, melyek egy hangulatos megvilágítással valóban a lakás ékei lesznek.

7. Növények

Ha otthonunkat szeretnénk egy kis élettel megtölteni, nincs más dolgunk mint beszerezni néhány cserepes növényt. A róluk való gondoskodás a mentális egészségünknek is jót tesz, ráadásul a levegőt is tisztítják, az pedig egy bónusz előny, hogy lakásunkat bensőségesebbé teszik.

8. Kandalló

Ez az opció már nem érhető el bárki számára, ha azonban a lakás adottságai és anyagi helyzetünk megengedi, remek ötlet lehet egy kandalló beépítése; a klasszikus, fatüzelésű változat mellett ma már elektromos modelleket is találunk, így a működtetés is sokkal egyszerűbb. Kevés meghittebb szituáció létezik annál, mint amikor egy jó könyvvel a kandalló előtt kényelembe helyezzük magunkat, ha tehát a lehetőségeink engedik, fontoljuk meg ezt az ötletet is.

Tőlünk lesz otthon!

Amikor új lakásba költözünk, esetleg egy nagyobb átalakításon vagyunk túl, természetesen szeretnénk magunkat azonnal otthon érezni. Ezt számos módon elősegíthetjük: vásárolhatunk néhány kényelmes bútordarabot, puha párnákat, szőnyegeket vagy új akvárium dekorációt. Ezek mind segítenek majd abban, hogy kellemesebben érezzük magunkat, a legfontosabb azonban az, hogy a tervezésbe és dekorációba vigyük bele önmagunkat, stílusunkat és egyéniségünket: ettől fogjuk otthonunkat ténylegesen a magunkénak érezni.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »