Hanghullámok ihlették Szöul legújabb Skywalk sétányát

jún 11 • Földgömb • Impress Magazin

A szöuli Nodeul-szigeten épül egy különleges Skywalk sétány, a „Soundscape” a londoni Heatherwick Studió díjnyertes terve alapján.

Dél-Korea fővárosában egyedülálló építészeti terv alapján épül egy Skywalk sétány, a Han folyó partján fekvő Nodeul-szigeten. A Heatherwick Stúdió „Soundscape” terve nyerte azt a nemzetközi pályázatot, melynek célja Szöul lakatlan szigetének közparkká alakítása volt.

1,2 km-es hullámzó sétány a magasban

A Soundscape dizájnt Szöul hegyvidéki tája, valamint a hanghullámok által létrehozott minták ihlették. A nyertes tervpályázatot egy közel egy éven át tartó közönségszavazás után választották ki a szakmai zsűri.

Ebben a hiperdigitális korban rengeteg csodálatos újítást hajtottunk végre az emberek életmódjában, de egyre nagyobb a magány és az elszigeteltség érzése is. Olyan hiperfizikai helyet szeretnénk létrehozni, amely újra összeköti a szöuliakat a természettel, a kultúrával és ami a legfontosabb, egymással” – mondta Thomas Heatherwick, a stúdió alapítója.

A szigetre lépve a látogatók egy olyan tájon haladhatnak keresztül, amely az árapály és az évszakok változását követi. Az építmény földszintjén egy művészeti központ és egy nyilvános strand is kiépítésre kerül.

Kis „lebegő” szigetekből kapcsolódik össze

A folyópart fölött magasodó 1,2 kilométer hosszú Skywalk sétány kis levegőben „lebegő szigetek” sorozatából kapcsolódik össze, ahonnan páratlan kilátás nyílik a szigetre és a folyóra.

Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen építészeti megoldással lehetne életre kelteni a Nodeul-szigetet. Nem csak egy izgalmas, és új légi lombkoronáról van szó, hanem egy egész kreatív ökoszisztéma kialakításáról, ahol a lebegő táj feletti és alatti terei is élettel telivé válhatnak” – mondta Neil Hubbard.

Az építészeti stúdió már megkezdte a projekt kivitelezését, amely 2027-ben kerül átadásra.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »