Gesztenye a téli vitaminforrás

nov 19 • LifeStyle • Impress Magazin

A gesztenye kimagaslóan magas vitamintartalma vetekszik a nyári gyümölcsökével.

A gesztenye rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz. Érdemes több figyelmet fordítani erre az értékes finomságra.

Alacsony energiatartalom

Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva sokkal kevesebb zsírt tartalmaz és energiatartalma is jóval alacsonyabb. A dióhoz, földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3 százalékát tartalmazza.

11szerk

A gesztenye mint gyógynövény

A népi gyógyászatban már régóta ismerik a gesztenye jótékony hatásait. Hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. A szelídgesztenye termésében található eszcin csökkenti a gyulladást és a vizenyőt, véd a vizenyő kialakulásától, erősíti és javítja a vérfalak rugalmasságát, illetve görcsoldó hatású.

Gazdag vitaminforrás

A gesztenye számos nélkülözhetetlen vitamint tartalmaz, többek között B1, B2, B6, E, és C-vitamint is. Bár kevesen tudják, de benne található C-vitamin mennyisége olyannyira jelentős, hogy fej-fej mellett versenyzik a citrusfélékkel. Fogyasztása erősen ajánlott gazdag E-vitamin tartalma miatt is, mivel védi a sejteket, és megakadályozza a szabad gyökök okozta károkat. A gyümölcs B-vitaminjai elengedhetetlenek az egészséges anyagcseréhez, energiát ad, és az új vörösvérsejtek kialakulásában is szerepet játszik.

Gesztenye fesztivál Toszkánában

Toszkánában egy Marardi nevű olasz kisvárosban évszázadok óta rendeznek gesztenye ünnepet.

Október minden hétvégéjén összegyűlnek az emberek az utcán és hangulatos gesztenyesütéssel, illetve házi készítésű lekvárokkal, mézzel, borokkal várják a látogatókat. Hagyományőrző Gesztenyeünnepet pár éve Magyarországon is tartanak október végén a Kőszegi-hegységben található Velem nevű községben.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »