A Semmelweis Egyetem mostantól kredittel jutalmazza a hallgatók önkéntes munkáját a Vöröskeresztnél

nov 18 • LifeStyle • Impress Magazin

Együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem a Vöröskereszttel, amely ösztönzi és elismeri az orvostanhallgatók önkéntes munkáját.

Az Egészségtudományi Kar a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezetével kötött együttműködési megállapodás keretében kredittel ismeri el hallgatóinak a szervezetnél végzett önkéntes munkáját.

„Fontos, hogy társadalmi problémákra is érzékeny orvosokat képezzünk”

„Az ország és a régió vezető egyetemeként, világszinten is egyedülállónak számító orvos- és egészségtudományi szakegyetemként a Semmelweis Egyetemen fontosnak tartjuk, hogy intézményünkben ne csak felkészült, lelkiismeretes orvos- és egészségügyi szakembereket, de jó, a társadalmi problémákra érzékeny embereket is képezzünk” – fogalmazott dr. Merkely Béla rektor. Hangsúlyozta, hogy az önkéntesség eszméje, motiválása az egyik fontos eleme a Magyar Vöröskereszttel most kötött együttműködésnek is.

Az önkéntesség támogatása és ösztönzése az egyetemen

A Semmelweis Egyetem ennek értelmében lehetőséget biztosít, hogy a szervezet minél több rendezvénye és tevékenysége eljusson az egyetemi közönséghez, azokból pedig minél több orvostanhallgató vehesse ki részét. Az Egészségtudományi Kar az önkéntesség ösztönzése érdekében az oktatás terén is összefog a Magyar Vöröskereszttel: ennek keretein belül kredittel ismeri el hallgatóinak a szervezetnél végzett önkéntes munkáját. Ezen felül tájékoztató órákkal, szervezett programokkal is együttműködnek a jövőben. Az oktatás mellett további közös munkára törekszünk a tudományos kutatások, valamint a laikusoknak szóló egészségfejlesztési előadások, programok szervezése terén is – sorolta a megállapodás részleteit a rektor.

Stratégiai együttműködésünk célja, hogy a Vöröskereszt által képviselt önkéntesség, segítőkészség és humanizmus még inkább teret nyerjen intézményünkben”

Mindezek egyébként is a hallgatók „vérében vannak”, mondta. Az intézmény több mint 250 éves története során számtalanszor bizonyította áldozatkészségét, legutóbb a koronavírus-járvány esetén is. A pandémia alatt hallgatóink élen jártak a szűrések, a védőoltások terén, de tanulmányaik mellett, önkéntes formában segítettek a betegágyak mellett is – emlékeztetett. Elmondta, az együttműködéssel példát is szeretnének mutatni.

Az együttműködés révén a hallgatók betekintést nyerhetnek majd olyan, a társadalom egészét érintő, fontos területek munkájába, mint például a véradás szervezése, az elsősegélynyújtás, a szociális segélynyújtás, az otthonápolás, a civil társadalom egészségnevelése, továbbá a fiatalok élet,-és egészségvédelme. Mindemellett leendő egészségügyi szakemberként megismerhetik és megtapasztalhatják az önkéntes munka társadalmi jelentőségét is.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »