Egyedülálló gyűjtemény a Míves Tojás Múzeumban

márc 23 • Kult & Art • Impress Magazin

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum húsvéti programsorozata március 29-én veszi kezdetét különleges tojásdíszítő bemutatókkal.

A látogatók ünnepre szánt tojásainak elkészítéséhez a nagyhéten, hétfőtől péntekig, 10 és 18 óra között gyakorlott tojásfestők nyújtanak segítséget. Akik a Hímestojás szeretteinknek elnevezésű programon nem szeretnének részt venni vagy nem sikerül a tojásokat az ízlésüknek megfelelően díszíteni, válogathatnak a múzeumban vásárolható szebbnél szebb hímes tojások közül.

Míves Tojás Múzeum

Míves Tojás Múzeum

Tojásfestés, írás és karcolás…

A nagyhéten minden nap tartanak tojásdíszítő bemutatókat, amelyeken a tojásírás, a tojáskarcolás, virágvasárnaptól szerdáig pedig a tojáspatkolás technikáit is láthatja a nagyközönség. A múzeum ünnepi rendezvényinek résztvevői hagyományos locsoló verseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a minden korosztály számára érdekes, hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal.

Míves Tojás Múzeum

Míves Tojás Múzeum

A gyűjtemény különleges hímestojásai

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, és mára mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabbal büszkélkedhetnek. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes, és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is.

Míves Tojás Múzeum

Míves Tojás Múzeum

A bemutatóterem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépsége, a művészi élmény segít közelebb kerülni húsvét misztériumához, az ahhoz kötődő szokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »