Különleges hímestojások a világ minden tájáról a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

márc 8 • Kult & Art • Impress Magazin

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum egy páratlan hímestojás gyűjtemény, ahol különleges technikákkal készített csodaszép alkotásokat láthatunk.

A tojásfestés, a tojáshímzés szerves része a húsvéthoz kapcsolódó népi hagyományoknak, ugyanakkor mára önálló népművészeti ággá fejlődött, így a díszített tojások az ünneptől függetlenül is előállítható, gyűjthető, kiállítható műtárgyakká váltak.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, és mára mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabbal büszkélkedhetnek.

Míves Tojás Múzeum
(Fotó: Facebook/ Míves Tojás Múzeum Zengővárkony)

A hímestojások páratlan gyűjteménye tájegységek szerint

A Mívestojás Múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Gyűjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence. Hazai tojásfestők és díszítők alkotásait tájegységenként mutatja be.

Míves Tojás Múzeum
(Fotó: Facebook/ Míves Tojás Múzeum Zengővárkony)

Különleges technikákkal készült miniatűr alkotások

A tárlaton számtalan érdekes technikával készített csodálatos míves tojást láthatunk. A gyűjtemény része többek között a keresztút-stációit bemutató festmény-jellegű kollekció, az aprólékosan megmunkált csipkére hasonlító viasszal írt alkotások, a látványos, geometrikus ornamentikájú batikolt tojások, vagy épp maratással készült darabok.

A viaszrátétes tojások között még miniatűr idézetekkel, feliratokkal ellátott hímestojások is bemutatásra kerülnek. A gyűjtemény között láthatunk még virág- és levél rátételével díszített tojásokat, karcolással vagy gravírozással készített alkotásokat, valamint gyönyörű hófehér, áttört mintázatú, kifúvott kis törékeny tojáscsodákat.

Mindegyik egytől egyig igazi iparművészeti alkotás, melyekben órákig lehet gyönyörködni, és csodálni az alkotók kreativitását, aprólékos munkáját.

Míves Tojás Múzeum
(Fotó: Facebook/ Míves Tojás Múzeum Zengővárkony)

Hímestojások a világ körül

A múzeumban megtalálhatók a távolabbi tájak kultúráját reprezentáló izraeli, kínai, indonéziai, japán darabok is. A vitrinekben helyet kapnak a tojásmotívumot felhasználó népi és iparművészeti alkotások is.

Az intézmény céljai: Gyűjteni, megőrizni, bemutatni a múlt eme törékeny hírnökeit, valamint otthont, teret, lehetőséget adni a jelen és a jövő tojásíróinak munkájuk bemutatásához.

A bemutatóterem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépsége, a művészi élmény segít közelebb kerülni húsvét misztériumához, az ahhoz kötődő szokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

Húsvéti hímestojás festés neves tojáskészítőkkel a múzeumban

Az idei Húsvét ismét gazdag programokat ígér Zengővárkonyban. A programok Virágvasárnapon, március 24-én 13:30-kor kezdődnek.

Vasárnaptól péntekig a Hímestojtás Szeretteinknek ajándék készítési program során tojásírás lesz, amikor is vendégeink neves tojásdíszítők segítségével sajátkezűleg készíthetnek hímestojásokat akár ajándékozásra is. A látogatók megismerkedhetnek a magrátétes díszítés (vasárnaptól péntekig), tojáspatkolás (vasárnaptól szerdáig), tojás karcolás (pénteken), gyöngyrátétes díszítés (pénteken) tojásdíszítő módszerekkel is.

További információk a Míves Tojás Múzeum Facebook oldalán.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »