Oscar-díjas „filmszereplő” lett a Műegyetem

márc 11 • LifeStyle • Impress Magazin

A BME Baross Gábor Kollégiumának Dísztermében is forgatták Jórgosz Lánthimosz a „Szegény párák” című Oscar-díjat nyert filmjét.

Március 10-én Los Angelesben az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 96. díjkiosztó gáláján a BAFTA-díj után az Oscar szobrot is elnyerte a Szegény párák látványtervező csapata (Shona Heath, James Price and Zsuzsa Mihalek), így a Műegyetem Oscar -díjas „filmszereplő” lett.

Lisszaboni bálteremként szerepel a a filmben a BME Díszterem

A Magyarországon is forgatott „Szegény párák” 2024. február 18-án a 77. BAFTA-gálán elnyerte a legjobb látványterv (díszlet) díját. A film berendezője Mihalek Zsuzsa volt. A március 10-i, 96. Oscar-gála legjobb látványtervére jelölt filmben lisszaboni bálteremként szerepel a BME Baross Gábor Kollégiumának Díszterme és annak előtere.

„2021 őszén többhetes előkészítés után került sor a háromnapos forgatásra. Az előkészítő csapat gyönyörű munkát végzett a Díszteremben, még ha kihívást is jelentett az épület eredeti funkciója, hiszen folyamatosan szem előtt kellett tartaniuk, hogy hallgatók ott laknak, tanulnak, és pihennek. Emiatt nem lehetett bármikor fúrni, faragni, kopácsolni. A felvételek során természetesen a főszereplő, Emma Stone is megfordult a kollégiumban. A körültekintő előkészítő munkának köszönhetően a levonuló stáb egy felújított és frissen festett Dísztermet adott vissza a kollégium közösségének.”-mondta el személyes élményeit Gondolovics-Tarró Anikó a BME Kancellária Értékesítési és Szolgáltatási Igazgatóságának munkatársa.

Népszerű forgatási helyszín a Műszaki Egyetem

A műegyetemi campuson évente 10-15 filmforgatás történik, szinte minden műfajban: vizsgafilmek, reklámfilmek, sorozatok vagy nagyjátékfilmek jelenetei készülnek itt. A forgatások ideje nagyon változó, egyes esetekben 3-4 óra, de volt már példa 3-4 hetet is igénybe vevő felvételekre is. A BME campus filmes szempontból nagyon felkapott, mert nagyon sokféle terület, építészeti stílus áll rendelkezésre.

A BME-n forgatott nagyobb produkciók az elmúlt néhány évből:

Almafa virága

Eltörölni Frankot

Gemini Man

Mondd ki vagyok én?

Átjáróház

The Brutalist

A teremtés koronája

FBI sorozat

(Lead kép forrás: BME Facebook)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »