Dokumentumfilmmel tiszteleg a 100 éves magyar légiközlekedés előtt a ferihegyi repülőmúzeum

dec 10 • Kult & Art • Impress Magazin

„Évszázad a magasban” címmel dokumentumfilmet készített az Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára.

A filmet a Polgári Repülés Világnapján, csütörtökön mutatták be a Budaörsi Repülőtéren – tudatta az Aeropark pénteken az MTI-vel.

1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé – a Malert Mátyásföldről és az Aëroexpress Rt. a Gellért tértől, a Duna vizéről. Azóta sok minden történt földön és levegőben egyaránt. Budaörstől Ferihegyen át Debrecenig, a Junkerstől a Tu-154-esen át az Airbus A321Neo-ig, a termináltól a hangárokon át az irányítótoronyig.

Érdekes repülős helyszínek, pilótagenerációk, kulisszatitkok filmvásznon

A repülőmúzeum stábja megannyi helyen forgatott, hogy ízelítőt adjon az elmúlt évszázadból, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat, fordulópontokat. Izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek, heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban. A fim mintegy 40 szereplője egytől egyig a légiközlekedés elhivatott megszállottja, szolgálója. Nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek ablakot nyitva a hőskorra és a modern világra.

A Polgári Repülés világnapján moziteremmé változott a Budaörsi repülőtér

Az Évszázad a magasban premier előtti bemutatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében volt a világnap előestéjén. A film hivatalos bemutatójának a Budaörsi Repülőtér – moziteremmé változott – gyönyörű körcsarnoka adott otthont csütörtök este, ahol többszáz szakember és repülésrajongó tekintette meg a jubileumra készült alkotást.

Az Évszázad a magasban elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft és a Wizz Air támogatta.

Forrás: MTI (fotó: aeropark.hu)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »