Íme a nyerő „képlet” a nulla hulladék felé

dec 10 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az alábbi négy módszer együttes alkalmazásával drámai mértékben csökkenthető a hulladék mennyisége.

Egyre több európai város önkormányzata kénytelen a hulladéktermelés csökkentésének kérdésével foglalkozni. Hogyan érhetőek el az újrahasznosításra vonatkozó minimálisan előírt célértékek?

A hulladékcsökkentő képlet: D2D + PAYT + DRS + MWS = +90%

Ez a képlet drámai hatással bírhat Európa küzdelmére a vegyes (nem újrahasznosított) hulladék és az ebből következő, a hulladékágazatból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Nézzük meg tehát kicsit részletesebben, hogy mi is ez, és miért lehet ilyen pozitív hatása.

1) Házhoz menő gyűjtés (D2D/door-to-door collection)

Az európai hulladékgazdálkodásban ma már egyértelmű, hogy a legjobb eredményeket azok a begyűjtési modellek hozzák, amelyek a háztartások és a vállalkozások küszöbén többféle elkülönített hulladékáram begyűjtésével működnek. A szelektív gyűjtést az Európai Unió jogszabályai írják elő, és magában foglalja a papír/karton, a műanyag/fém/italcsomagolások, az üveg és a fáradt olajok elkülönített gyűjtését. 2024-től kötelező lesz a szerves hulladékok elkülönített gyűjtése, 2025-től pedig a textíliákat és a veszélyes hulladékokat is külön kell majd gyűjteni.

Az elmúlt 15 év során rengeteg bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy a házhoz menő gyűjtési modellek nyújtják a legjobb eredményt! A házhoz menő gyűjtéssel az önkormányzatok olyan rendszert hozhatnak létre, amellyel könnyen túlszárnyalhatják az EU újrahasznosításra vonatkozó minimálisan előírt célértékekeit – 55% 2025-re, 60% 2030-ra, és 65% 2035-re.

2) Fizess, amennyit szemetelsz modell (Pay-As-You-Throw /PAYT)

A PAYT-modellek a hulladékköltségeket minden háztartás számára a keletkező hulladék mennyiségével arányosan egyénre szabják, így ösztönözve a hulladékcsökkentést. A legjobb PAYT-modellek az éves hulladékdíjban a következőket foglalják magukba:

Azok a háztartások, amelyek kevesebb hulladékot termelnek, kevesebbet fizetnek.

Az európai önkormányzatokkal folytatott munkánkból származó bizonyítékok azt mutatják, hogy azok a városok gyűjtik külön-külön a legtöbb hulladékot, amelyek ilyen típusú „Fizess, ha hulladékot termelsz” modellt alkalmaznak. Még azon az önkormányzatoknál is, ahol a D2D rendszerek bevezetésének köszönhetően korábban már kiváló eredményeket értek el a szelektív gyűjtés terén, a PAYT bevezetése tovább növeli az újrahasznosítási arányokat, és jellemzően a felére csökkenti a maradék hulladék mennyiségét. Ezek az önkormányzatok rendre a keletkező települési hulladék több mint 80%-át szelektíven gyűjtik. Az olaszországi Párma városa a legkiemelkedőbb példa arra, hogy ez milyen pozitív hatással járhat már rövid idő alatt is, és hogyan lehetséges egy sűrűn lakott területen belül.

3) A betétdíjas rendszerek (deposit return system, DRS) bevezetése

A DRS bizonyítottan a leghatékonyabb és leginkább fenntartható módja annak, hogy az anyagokat újra és újra használjuk, az újrafeldolgozás pedig csak a végső megoldás legyen. A DRS egy olyan rendszer, amelyben a terméket vásárló fogyasztók egy kiegészítő pénzösszeget (betétdíjat) fizetnek, amelyet a csomagolás vagy a termék gyűjtőhelyre történő visszaszolgáltatásakor visszatérítenek nekik. A rendszer alapja, hogy a fogyasztókat gazdasági ösztönzéssel veszik rá arra, hogy az üres csomagolásokat bármely üzletbe visszavigyék, és ezáltal biztosítsák azok újrafelhasználását vagy újrahasznosítását.

Az italos palackok és dobozok esetében ezek a rendszerek már világszerte több mint 40 régióban működnek, nagyszerű eredményekkel.

4) A vegyes hulladékok válogatása (MWS)

Az MWS olyan újrahasznosítható anyagok visszanyerésére szolgál, amelyek kimaradtak mind a települési szelektív hulladékgyűjtési rendszerből, mind a betétdíjas rendszerből (DRS).

Ez különösen igaz a nem csomagolóanyagként használt műanyagokra, amelyek gyakran értékes polimerekből állnak, és amelyek a maradék hulladékban koncentrálódnak.

A fenti módszerek együttes alkalmazása jelenti a nyerő képletet azon települések számára, amelyek csökkenteni kívánják a hulladék mennyiségét.

Forrás: zerowastecities.hu, humusz.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »