Kreatív húsvéti tojásfestés – 10 kézműves technika

márc 23 • LifeStyle • Impress Magazin

A hímestojás készítés ma már szinte külön művészeti ággá nőtte ki magát, és egyre több kreatív díszítőelemmel és kézműves technikával ötvöződött.

A húsvéti tojásfestés hagyománya évről évre változik, és a húsvéti tojás az utóbbi időben egyre inkább egy kreatív, művészi alkotássá vált. A húsvéti tojások dekorálása nem csak a gyerekeknek, hanem a kézműves technikák iránt fogékony felnőttek számára is egy izgalmas alkotói tevékenység lehet.

A művészi alkotások között számos érdekes és dekoratív megoldás terjedt el a különböző országokban a vietnámi tojáshéj faragástól kezdve a gyapjúból készült színes nemezelt tojásokon át a quilling technikáig, amely egy reneszánsz kori papírművészet.

1. Filctoll és körömlakk lemosó

Ezzel a technikával nagyon látványos húsvéti tojásokat készíthetünk, és a gyerekek is nagyon élvezik a festegetést.

Rajzoljunk élénk színű filctollakkal foltokat, vagy különféle formákat a tojásokra, majd egy fültisztítót mártogassunk bele körömlakklemosóba, és húzzuk végig a tojás felületén többször, hogy összemosódjanak a színek.

01

2. Gyapjúból készült nemezelt tojások

A nemezelés (juhgyapjú forróvizes gyúrása) ősrégi, Ázsiából származó technika, többek között nemez-sátrakat, ruhákat, szőnyegeket és ékszereket készítettek ezzel a módszerrel.

A juhgyapjúból a szappanos forróvizes gyúrás hatására ugyanis kialakul egy erős textiles anyag. Később a nemezelés kézműves technikaként terjedt el, és a mai napig különféle dísztárgyak, ékszerek és akár húsvéti tojás készítésére is használták.

11

3. Galaxis tojások – akvarell technikával

Ehhez a technikához akrill festékre, szivacsra és ecsetre lesz szükség.

A tojásokat először fekete akrill festékkel kell befesteni, majd száradás után fessünk a tojásokra körkörös mozdulatokkal kék, türkiz és sötétlila foltokat, ezek lesznek a galaxis-örvények. Végezetül mártogassuk a szivacsot fehér és arany festékbe, majd óvatosan képezzünk csillagokat a tojások felületén.

12

4. Mozaiktechnika

Kreatív húsvéti tojásokat készíthetünk mozaiktechnikával is, ami egy nagyon egyszerű, ám annál látványosabb kézműves technika.

A mozaikmintákat apróra tört fehér vagy festett tojáshéjakból tudjuk elkészíteni, melyeket egyesével helyezzünk fel dekupázsragasztóval a festett tojásokra.

5. Levélnyomatos tojások

Apró virágszirmokat, leveleket vagy akár fűszernövényeket is használhatunk tojásdíszítéshez.

Helyezzük el a leveleket a tojáson, majd bújtassuk egy vékony harisnyába, melyet szorosan kössünk meg, és így helyezzük bele a festőlébe.

6. Vietnámi tojáshéj-faragás

A vietnámi tojáshéj-faragás egy különleges kézműves technika, mely során gyönyörű tájképeket faragnak rendkívül óvatosan az előzőleg színesre festett tojásokra.

13

14

7. Ombre húsvéti tojások – szalagokból vagy szalvétából

Ezek a színárnyalatos, ombre tojások hajtogatott selyemszallagok egymáshoz illesztésével, illetve egymásra varrásával készültek.

Színes szalvétákkal is megoldható ez a díszítési technika. A szalvétahajtogatás után dekupázsragasztóval ragasszuk egymásra a színes csíkokat. Mindig fentről haladjunk lefelé!

15

8. Szivárvány tojások

Színes fonalakból bárki könnyen készíthet szívárvány tojásokat. A főtt tojásokat egy vékony réteg ragasztóval kell bekenni, majd körbe kell tekerni őket a különböző színű fonlakkal.

16

9. Melegíthető gyurmából – geometriai minták

A hőre keményedő gyurmából színes dekorációt készíthetünk, vagy akár geometriai mintákat is alkothatunk a tojások felületén. Ha kész a mintázat, akkor mehetnek is be a hímestojások a mikrohullámú sütőbe.

A végeredmény egy nagyon egyedi hímestojás lesz!

18

19

10. Mexikói gyönygfűzés

A gyöngyfűzéses technikához nem kell főtt tojás, ezek inkább különleges ajándéknak számítanak, de elkészítésük igen időigényes.

Hasonló hímestojásokat készíthetünk úgy is, ha a főtt tojások felületére gyöngyökből kirakott mintákat ragasztunk.

21

Húsvéti tojásfestés természetes alapanyagokból – az összes színt ki tudjuk keverni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »