A 15 legjobb légtisztító szobanövény – a NASA kutatása szerint

márc 23 • LifeStyle • Impress Magazin

A NASA felkutatta azokat a szobanövényeket, amelyek a legtöbb oxigént termelik és a leghatékonyabban képesek kiszűrni a méreganyagokat a levegőből.

Minden növény tisztítja a levegőt, vannak azonban olyan növényfajok, melyek extra hatékonysággal termelnek oxigént és kötik meg a levegőben található méreganyagokat. A NASA Clean Air Study szerint bizonyos növények akár 87 százalékban képesek kiszűrni az egészségre káros anyagokat a levegőből.

Toxikus anyagok a lakásban

Nem is gondolnánk, de a lakásunkban a különböző termékekből származó vegyi anyagok, mint a benzol, a formaldehid, vagy az ammónia, rendkívül káros tud lenni.

A top listás légtisztító szobanövények nemcsak szépek, de még ezeket a mérgező anyagokat is képesek kiszűrni a levegőből, ezen kívül oxigént termelnek, és még a páraszintet is szabályozzák.

Aloe Vera

Beteg épület szindróma

Nagyvárosok lakóinál, különösen irodai dolgozók esetében figyelték meg az úgynevezett beteg épület szindróma nevű jelenséget. Ennek lényege, hogy a levegőben bizonyos koncentrációban megjelenő anyagok hangulatváltozást, valamint különböző testi tüneteket – fejfájás, bőrirritáció, émelygés – eredményezhetnek.

A levegőben lévő különböző toxikus anyagok fejfájást, szem-, torok- és orrirritációt és különböző allergiás tüneteket okozhatnak. A megoldás viszont rendkívül egyszerű: bizonyos dísznövények képesek jelentősen javítani a levegő minőségén.

Borostyán
Borostyán

A NASA kutatása

A NASA kutatói zárt plexiüveg alatt nevelt növények szennyezőanyag-felvételét követték figyelemmel. Az elszigetelt levegőbe különböző kémiai anyagokat juttattak, és megfigyelték koncentrációváltozásukat. Kiderült, hogy nem csupán a növények levelei, hanem a gyökerük, valamint a talajbaktériumok is részt vesznek a koncentráció mérséklésében. Elsődleges céljuk volt a jövő űrállomásainak légtisztítása növényekkel. Később a beteg épület szindróma kiküszöbölését is célul tűzték ki.

A 15 legjobb légtisztító szobanövény: areka pálma, rákvirág, sárkányfa, filodendron, szobai futóka, anyósnyelv, borostyán (repkény), fikuszok, aloe vera, csokrosinda (zöldike), bambusz pálma (gyompálma), vitorlavirág, gerbera, azálea, krizantém. 

Anyósnyelv
Anyósnyelv

A fikusz, a krizantém és az aloe vera a formaldehidtől tisztítják meg a levegőt, amelyet a tudósok rákkeltőnek tartanak. Ez az anyag általában a szőnyegekben, a kanapék kárpitjaiban van jelen. Ha huzamosabb ideig jelen van a formaldehid a légtérben, akkor szem-, torok- és orrirritáció, álmatlanság, fejfájás léphet fel.

A filodendron azokat az ártalmas anyagot vonja ki a levegőből, amelyet a fabútorok kezelésekor használnak.

A vitorlavirág tisztítja a levegőt, főként a cigarettafüst ellen hatásos, remek szobanövény irodákban, de a hálószobában is tarthatjuk. A sárkányfa a festékeknél használt illóanyagokat, valamint a benzolt semlegesíti.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »