Napelemes e-autópályák lesznek Angliában – vezetés közben töltik az autókat

márc 22 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A britek már fejlesztik a napelemes elektromos autópályákat, melyek automatikusan töltik menet közben a rajta közlekedő elektromos autókat.

A brit kormány elkötelezte magát egy hosszú távú elektromos infrastruktúra kiépítése mellett, írja az inhabitat.com. Jóváhagyták a Highways England elektromos autópálya projektjének támogatását, és a vezeték nélküli töltési technológia kifejlesztését.  A következő öt évben 500 millió fontot költenek a környezetbarát közlekedési technológiák fejlesztésére.

Üzemanyag napenergiából? Igen!

A Highways England átfogó megvalósíthatósági tanulmánya már elkészült, a 18 hónapos tesztelés azonban még kezdeti stádiumban van. Az e-autópályákon elektromos kábelek lesznek a burkolatba vezetve, melyekből az elektromos autók alvázára rögzített berendezések menet közben veszik és tárolják az energiát.

111

Az e-autópályák a terv szerint napenergia utak is lesznek egyben, így az elektromos áram teljes mértékben megújuló forrásból származna. Ha sikerül a projektet megvalósítani, akkor Anglia autópályái lesznek a legzöldebb utak a világon.

Csak vezess és tölts – a napenergia utakon

„A napelemmel töltődő utak és a vezeték nélküli töltési technológiák lehetővé teszik, hogy létrehozzunk egy fenntartható úthálózatot Angliában”, mondta a Highways England mérnöke, Mike Wilson. Az elképzelés szerint az elektromos utakon természetesen lesznek töltőállomások is, illetve naperőművek is besegítenek az e-üzemanyag termelésbe.

Ha sikerül az új környezetbarát technológia megvalósítása, akkor nemcsak a levegőből tűnik el végleg a szmog, de egyben azt is jelenti, hogy soha többé nem kell majd üzemanyagra költeni…

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »