Új baktérium jelent meg a Földön – „megeszi” a műanyag hulladékot

márc 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az újonnan felfedezett „műanyagevő baktérium” megjelenésével a biológiai lebomlásra képtelen műanyag hulladék végleg eltűnhet a Földről… 

Évente 342 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte a World Economic Forum felmérése szerint, melynek mindössze 14 százaléka kerül újrahasznosításra. A biológiai lebomlásnak rendkívüli módon ellenálló műanyag (legalább 500-1000 évre van szükség, hogy lebomoljon) nagy része szemétlerakókon végzi, illetve a világ óceánjaiba kerül.

A japán Keio Egyetem kutatói azonban olyan új baktériumfajt fedeztek fel, mely képes teljesen lebontani a műanyagot vízre és szén-dioxidra, írja az independent.co.uk brit hírportál.

A természet válasza a műanyag-szennyezésre?

A japán kutatócsoport 250 PET-szennyezett műanyag-újrahasznosító telepen vett talaj és vízmintát, bízva abban, hogy találnak olyan baktériumot, mely alkalmas lehet a műanyag lebontására. A mintákban található mikróbák átvizsgálása során bukkantak az eddig ismeretlen baktériumfajra (Ideonella sakaiensis) mely képes a műanyag lebontására.

Az eddig ismeretlen, újonnan kialakult baktérium (Ideonella sakaiensis) olyan enzimeket termel, melyek képesek a rendkívül ellenálló tartós műanyag, a PET lebontására is.

Mindössze 6 hét alatt szinte teljesen lebontanak egy vékony PET műanyagot 30 Celsius fokos hőmérsékleten. A baktérium sejtjei vélhetően olyan vegyületeket választanak ki, melyek feloldják a műanyagot.

011

„Az új felfedezés egy első lépés lehet akár egy új hulladékfeldolgozási módszer kidolgozásának, és a baktériumok alkalmazásának” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Kenji Miyamoto.

„A természet úgy tűnik, új baktériumok megjelenésével reagál, válaszul az elmúlt évtizedekben felhalmozódott több millió tonna műanyaggal szemben – mondta Dr. Tracy Mincer a Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatója. – A műanyagevő baktérium az első olyan komposztáló mikróba, mely képes megbirkózni a műanyaggal.”

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »