DIY textilfestés: 7 kreatív minta és dekorációs ötlet kezdőknek

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Textilfestékkel alkotni remek időtöltés és rendkívül hasznos is, hiszen ezzel a technikával egyedivé, személyre szabottá varázsolhatjuk a környezetünket – legyen szó a gardróbunkról vagy akár a lakásunkról.

Ha szereted a kézműveskedést, és szeretnél valami egyedi, személyre szabott dolgot készíteni, vagy már unod a tucatkinézetű ruhákat, akkor ideje textilfestéket ragadnod! A textilfestés során számos különböző technikát lehet alkalmazni, amelyek segítségével létrehozhatod a saját kreatív, egyedi mintáidat és dekorációidat.

Ha kezdő vagy a textilfestésben, akkor először is fontos, hogy beszerezz néhány alapvető eszközt és anyagot:

A fentieken kívül pedig egyéb kiegészítőkre is szükséged lehet a kreatív minták megalkotásához, például:

  • – sablonokra
  • – zsinegekre
  • – falevelekre
  • – gyümölcsökre
  • – parafadugóra
  • – konyhai eszközökre

vagy bármi másra, aminek segítségével alkothatsz…

De mit is kezdj mindezekkel? Az alábbiakban bemutatunk 7 egyszerű és szép mintát, amelyeket könnyen elkészíthetsz textilfestékkel, és amelyek tökéletesen mutatnak ruhákon, táskákon, párnákon, vagy bármilyen más textilfelületen.

Pacni

Nincs is ennél egyszerűbb módja annak, minthogy feldobj egy unalmas, egyszínű anyagot, legyen az párnahuzat, függöny vagy terítő. Csak fogd a textilfestéket, adagold egy tálkába és hígítsd úgy, hogy kissé folyós legyen. Ezt követően mártsd bele az ecsetet, majd egy határozott mozdulattal spricceld a festéket az anyagra. Egyszerű, nagyszerű, egyedi.

Folt

A folt a pacni nagytesója, tehát egy jóval karakteresebb és látványosabb minta, mint az apróbb pacnik, pöttyök. Elkészíteni azonban pont olyan egyszerű, mint a kistestvérét. Ehhez a módszerhez vizezd be a kiszemelt textilt, a hígított festékből pedig egy vastagabb ecsettel cseppents egy nagyobb pacát rá, majd hagyd, hogy a “minta” szétterüljön. Voilá!

Szivárvány

A szivárvány minta rendkívül szép és vibráló, ráadásul nagyon könnyen elkészíthető. Festheted szabad kézzel vagy ha kevésbé érzed magad ügyesnek, akkor használhatsz sablont is. Utóbbinál arra ügyelj, hogy a sablon ne mozduljon el a textilfelületen.

Citromnyomat

A kreativitás jegyében szinte bármit felhasználhatsz, például egy félbevágott citromot, hogy dekoratív mintákat nyomdázz a textíliákra. Hogyan? Csak vágd félbe a gyümölcsöt, egy papírtörlő segítségével itasd le róla a citromlevet, majd mártsd a vágott felét textilfestékbe vagy ecsettel vidd fel rá. Ezt követően egy határozott mozdulattal nyomd a citromot a textilre és kész is.

Levélnyomat

Levelek segítségével szintén gyönyörű mintákat tudsz nyomdázni bármilyen anyagra, ráadásul ahány levél, annyi forma, így lehet a nyomat cakkos, kerek, erezett, sima… csak a fantáziád, na meg a természet szabhat határt a kreativitásnak. Nyomhatsz egy nagy levelet a felőletre vagy sok kicsit, de mixelhet is.

TIPP: Hasonló nyomatokat készíthetsz parafadugó, krumplinyomó, villa, kanál vagy bármilyen más eszköz segítségével is.

Zsinegminta

Ez a minta egy picit bonyolultabb, mint az előzőek, már ami az előkészületeket illeti. Kell hozzá egy tenyérnyi, lapos deszkadarab, ami pont beleillik a kezedbe, tehát ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, se túl vastag, se túl vékony. Ha ez megvan, akkor már gyerekjáték az egész. Tekerd fel a zsineget a fadarabra úgy, hogy egy szép mintát adjon ki – ez lehet X vagy Z, ami tetszik. Rögzítsd a zsineget a tenyér felőli oldalon, majd mártsd a másik felét a fextilfestékbe vagy egy szivacs segítségével hord fel rá az anyagot. Ha már jó festékes, akkor pedig nyomd az egészet a textilre, és ismételd meg párszor, attól függően, hogy milyen végeredményt szeretnél.

Sablon

Sablonok segítségével rengeteg féle mintát felfesthetsz a kiválasztott textiliára, többek között virágokat, madarakat, indákat, szíveket, betűket vagy számokat. A sablont csinálhatod te magad, mondjuk kartonpapírból, de készen is vásárolhatsz. Ennél a technikánál egy dologra kell figyelni: hogy ne mozduljon el a sablon a festés közben! Miután a sablont elhelyezted az anyagon és rögzítetted, jöhet a festés, amit végezhetsz kis szivacsdarabkával vagy ecsettel, a minta nagyságától és jellegétől függően. Ha kész, nagyon óvatosan vedd le a sablont az anyagról és hagyd megszáradni a textilfestéket.

TIPP: Amennyiben egy sablont többször is szeretnél használni, ügyelj rá, hogy tiszta legyen mielőtt újra az anyagra helyeznéd, ezzel elkerülheted, hogy az esetlegesen még meg nem száradt festék összemaszatolja az új felületet.

Ugye, nem is olyan bonyolult egyedi, stílusos és DIY mintákat létrehozni textilfestékkel? Ha kipróbálnád, akkor még egy tanács a végére: sose felejtsd el, hogy miután a textilfesték megszáradt, rögzíteni kell az anyagba, méghozzá vasalással! Csak így lesz tartós és mosásálló a mintád. További ötletekért, inspirációkért és tanácsokért érdemes megnézni a Kreatív blogot is, ahol számos DIY projekt vár rád, a textilfestéstől kezdve a bútorfestésig és sok másig.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »