5 tipp, hogy megszerettessük az olvasást gyermekünkkel

ápr 14 • LifeStyle • Impress Magazin

Napjainkban, amikor minden a figyelmükért verseng a színes, villódzó rajzfilmektől kezdve az izgalmas videojátékokon keresztül a közösségi médiáig, nem könnyű rávenni gyermekeinket az olvasásra. Már az egészen kicsik is gyakran küzdenek figyelemhiánnyal, hiszen a médiumok többsége arra szocializál minket, hogy néhány másodperces, vicces tartalmakat keressünk újra meg újra. Ez még a felnőttek kifejlett idegpályáit is képes átírni, a kicsik pedig még fogékonyabbak erre.

Az olvasásnak azonban számos előnye van, amiért nemcsak a gyermekeinknek érdemes rá rendszeresen időt szakítani, hanem nekünk is. Mivel a kisiskolásoknak azonban elengedhetetlen a gyakorlás, illetve kötelező olvasmányok is várhatnak rájuk a nyári szünetben, még fontosabb, hogy megszerettessük velük az olvasást.

Az olvasás előnyei

Folyamatos edzésben tartja az agyat

Egy könyv olvasásakor egyszerre több dolgot is észben kell tartanunk. Szereplők tűnnek elő fejezetekkel később, mint ahol először bemutatkoztak, apró részletek nyernek jelentőséget, ahogy fokozatosan kibontakozik a sztori. Azon túl, hogy javítja az emlékező készségünket, segít fejleszteni a koncentrációs képességet és a kreativitást is.

Javítja az alvásminőséget

A legtöbb elektronikai eszköz, amit használunk, legyen szó a tévéről, a telefonunkról vagy a számítógépünk képernyőjéről, kék fényt bocsájt ki, ami folyamatosan stimulálja az agyunkat, ezért nehezebben tudunk elaludni tőle. Lefekvés előtt két órával érdemes félrerakni ezeket a kütyüket és elővenni egy hagyományos könyvet a nyugodtabb alvás érdekében. Ha gyerkőcünkkel folyamatos harcot vívunk az elalvás miatt, ez hozzájárulhat, hogy hamarabb elfáradjon és magától elaludjon.

Empátiára tanít

A filmekkel ellentétben a könyvek képesek részletesen bemutatni egy-egy karakter belső érzelmi világát, így segíteni azt, hogy jobban megértsük saját érzéseinket és együtt érezzünk másokkal is. Ez egy folyamatos feladat, ezért nemcsak a gyerekek számára fontos, de fiatal korban különösen nagy jelentősége lehet, hiszen még csak most sajátítják el az empátia alapjait.

Az olvasás segít abban, hogy jobban ki tudják fejezni saját érzéseiket, megértőbbek legyenek másokkal szemben, illetve az iskolai zaklatás és az egymás iránt mutatott agresszív viselkedés leküzdésében is segíthet.

Hogyan szerettessük meg gyermekünkkel az olvasást?

Mutassunk példát!

A gyerekek, különösen kicsi korban a szüleiket utánozva sajátítják el a felnőtt léthez szükséges viselkedésmintákat. Ha gyermekeink azt látják tőlünk, hogy rendszeresen olvasunk és élvezzük is azt, maguktól is rá fognak szokni. Elősegíthetjük a folyamatot például azzal is, ha esténként, lefekvés előtt együtt olvasunk mesét, illetve a napi rutinjuk részévé tesszük az olvasást.

Készítsünk olvasókuckót!

A gyerekek képzelete még szinte nem ismer határokat. Egy olvasókuckó segítségével pedig könnyen varázslatos élménnyé tehetjük az olvasást. Ehhez nem is kell sok minden. Jelöljünk ki egy kis sarkot a gyerekszobában, ahol jó a világítás, esetleg szerezzünk be nekik egy saját kis olvasólámpát. Terítsünk a földre egy mintás gyerekszőnyeget, dobjunk rá pár puha párnát, vagy egy babzsákot és néhány takarót és már meg is van az olvasókuckó!

Keltsük életre a karaktereket!

Ha állatokról szóló történeteket olvasunk, látogassunk meg egy tanyát, vagy menjünk el a gyerekekkel egy állatkertbe, hogy élőben láthassák, hogy néz ki Nyúl Péter, vagy Peppa malac. Ha ez nem megoldás, arra is megkérhetjük, hogy rajzolja le kedvenc mesehőseit, az így készült képekkel pedig dekorálhatjuk például az olvasókuckóját is.

Bolondozzunk egy kicsit!

A nagyobb gyerekek számára izgalmassá teheti az olvasást, ha megajándékozzuk őket egy fejlámpával, vagy egy könyvre csíptethető olvasólámpával. Ha gyermekünk szereti a Harry Pottert, ezzel úgy érezheti, ő is csak egy pálcamozdulatnyira van tőle, hogy varázsigét használva teremtsen világosságot egy kis esti olvasgatáshoz. Ez ráadásul a tilosban járás hamis érzetét kölcsönzi a helyzetnek és, mint tudjuk, ami tilos, azt minden gyerek imádja.

Mutassunk érdeklődést!

Nincs is annál jobb visszacsatolás, mintha őszinte érdeklődést mutatunk gyermekünk könyve iránt. Mindegy, hogy beszélő állatokról, tündérekről, varázslókról vagy a középiskola nehézségeit megélő tinédzserekről szól éppen. Kérdezzük a kedvenc karaktereiről, hogy mi fogta meg annyira a könyvben és ha magától kezd el mesélni, figyeljünk oda a mondandójára!

Nem minden gyerek egyforma ugyan, ezért érdemes lehet többféle módszerrel is kísérletezni, hogy megszerettessük velük az olvasást. Ha pozitív élményként fogják fel azonban előbb-utóbb maguktól is érdeklődéssel nyúlnak majd egy jó könyv után.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »