A nőstény szitakötő halottnak tetteti magát, ha olyan hím közeledik, amelyik nem tetszik neki

júl 6 • LifeStyle • Impress Magazin

A svájci Zürichi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a nőstény szitakötő szokatlan trükköt alkalmaz arra, hogy elkerülje a nemkívánatos hímek közeledését.

Az állatvilágban számtalan példát láthatunk arra, hogy az állatok halottnak tettetik magukat, hogy elkerüljék a ragadozók támadását. Ez egy jól bevált életmentő trükk a vadonban.

A szitakötő azonban más okból alkalmazza

A svájci Zürichi Egyetem kutatói azonban felfedezték, hogy a szitakötők egészen különös helyzetben – párzás idején – vetik be ezt a taktikát, írja a Mother Nature Network.

szitakötő párzása

A kellemetlenül nyomuló hímek ellen veti be

A moorland hawker szitakötők azonban – amely az egyik legelterjedtebb faj Euróbában, Ázsiában és Észak-Amerikában – a kellemetlenül nyomuló hímek ellen vetik be, párzás idején.

Kissé drasztikusnak tűnik, de a nőstények tetszhalott trükkel élnek, amikor olyan hím közeledik feléjük, amelyik nem tetszik nekik.

Így próbálják meg lerázni azokat a nemkívánatos hímeket, amelyek bosszantóan nyomulnak feléjük.

szitakötő párzása

Néhány hím nem érti a finom jelzéseket…

A hím szitakötők párzás idején rendkívül bosszantóak tudnak lenni. Folyamatosan ott köröznek a nőstények körül, és nem hagyják békén őket.

A nőstények éppen ezért kénytelenek voltak kifejleszteni egy drasztikus módszert, hogy el tudják kerülni a nemkívánatos légyottot.

Amikor egy olyan hím legyeskedik körülöttük, amelyik nem tetszik nekik, a nőstény hirtelen a földre dobja magát, és halottnak tetti magát. Mindaddig teljesen mozdulatlanul fekszik a földön, amíg el nem repül a kéretlen udvarló.

szitakötő párzása

A taktika legtöbbször beválik

„Ez a taktika legtöbbször be is válik” – mondta Rassim Khelifa, a svájci Zürichi Egyetem (UZH) kutatója. – A megfigyelt 31 szitakötőből 27 alkalmazta ezt a stratégiát, és 21 esetben sikeresnek is bizonyult. A fennmaradó 6 esetben azonban nem dőltek be a hímek, és tovább próbálkoztak.”

A nőstény szitakötők azért kénytelenek ilyen módszerrel élni, mert a megtermékenyítést követően egy újabb együttlét károsíthatja a petesejteket, vagyis az utódokat.

A kutatókat is meglepte a jelenség

A svájci Zürichi Egyetem kutatója, Rassim Khelifa fedezte fel, hogy a nőstény szitakötők tetszhalott trükkel próbálják meg távol tartani a kéretlen udvarlókat.

Több mint 10 éve kutatom a szitakötőket, de még engem is nagyon meglepett, amikor először láttam, hogy a nőstények ilyen trükköket vetnek be azért, hogy távol tartsák maguktól a hímeket” – mondta.

Fazakas Virág (képek: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »