Gyógyító állati mérgek – egy magyar kutató létrehozta a Világ Toxin Bankját

márc 11 • LifeStyle • Impress Magazin

A veszedelmes mérgekben lévő gyógyító potenciált sok tudós kutatja. Bizonyos állati mérgek ugyanis különleges gyógyító hatóanyagokat rejtenek.

Észak-Amerikában mérges skorpiócsípések áldozatait vizsgálták, mivel egyre többen számoltak be különös gyógyulásokról, miután megmarta őket egy veszedelmes skorpió.

Az egyik Mexikóban élő mérges skorpió faj (Centruroides sculpturatus) marása olyan, mint egy áramütés. Heves fájdalmat okoz, és az áldozatok néha meg is halnak, ha nem kapnak időben ellenanyagot, írja a nationalgeographic.com.

Váratlan és meghökkentő gyógyulások

Pár nap elteltével azonban megmagyarázhatatlan gyógyulások történtek az áldozatokkal. A skorpió marásának hatására krónikus fájdalmaik csökkentek, ízületi, derék- és hátfájdalmaik elmúltak.

Az egyik áldozat arról számolt be, hogy Bechterew-kórban szenvedett, mely egy krónikus autoimmun betegség. Senki és semmi nem tudott ízületi fájdalmain segíteni.

A mérges skorpiócsípés után pár nappal azonban arra lett figyelmes, hogy teljesen megszűnt a fájdalom, egyszerűen teljesen tünetmentes lett. Azóta is gyógyszerek nélkül és fájdalommentesen éli életét.

Gyógyító állati mérgek – egy magyar kutató létrehozta a Világ Toxin Bankját

A veszedelmes mérgekben különös gyógyító hatóanyagok rejlenek…

Az állati mérgek különös gyilkos szerek, melyek megbénítják az áldozat idegrendszerét, miközben blokkolják a sejtek közötti kommunikációt.

A toxikus fehérjék és enzimek pillanatok alatt, hatékonyan bánnak el az áldozatokkal, néhány perc alatt végeznek vele. Néhány állati méreg véralvadást okoz, vagy leállítja a szívműködést, illetve a sejtek és szövetek összeomlását idézi elő. Elképesztő, hogy milyen hatékonyan működnek, milyen pontosan célozzák meg és hatástalanítják a legfontosabb életfunkciókat.

Az evolúció fegyverkezési versenye multifunkcionális méreganyagokat fejlesztett ki az évmilliók során.

Gyógyító állati mérgek – egy magyar kutató létrehozta a Világ Toxin Bankját

Egy magyar kutató expedíciója – az állati mérgek nyomában…

Az állati mérgek hihetetlen hatékonyan és rendkívül gyorsan hatnak. Ezért olyan értékesek gyógyítás szempontjából is hiszen célzottan, csak bizonyos funkciókat hatástalanítanak.

Néhány állati méreg pont azokat a sejteket támadja, melyek bizonyos betegségek kialakulásáért felelősek. „A legtöbb gyógyszer is hasonló elv alapján működik, az állati mérgekben rejlő gyógyító potenciál azonban új távlatokat nyithat a gyógyításban” – mondja dr. Takács Zoltán toxinkutató.

„Nagy kihívás felfedezni a természet mérgeinek hatóerejét, és mindezeket a gyógyítás szolgálatába állítani” – tette hozzá.

A szívgyógyszerek és cukorbetegség kezelésére használt medicinák között már jelenleg is van néhány állati mérgekből készült hatékony gyógyszer. Új területek lehetnek az autoimmun betegségek, a rák, és a fájdalomcsillapítás, melyekben a toxinkutatás pár évtizeden belül hatalmas áttörést hozhat.

Gyógyító állati mérgek – egy magyar kutató létrehozta a Világ Toxin Bankját

Létrehozta a Világ Toxin Bankját

A toxinkutató jelenleg azon dolgozik, hogy a világ összes állati mérgét összegyűjtse, ugyanis néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy létrehozza a Világ Toxin Bankját. „Több mint 100 000 állat készít valamilyen mérget, ezek a vegyületek mind felfedezésre várnak” – mondta dr. Takács Zoltán.

Mintavételekért bejárja az egész világot, hogy összegyűjtse az összes állati mérget egyetlen laborban. Ezidáig már 158 országban járt méreggyűjtő expedíción – a Föld legtávolabbi pontjait bejárva – a dzsungelektől kezdve a sivatagokon át a Csendes-óceánig – írja a weboldalán.

A folyamatosan bővülő „méreg könyvtárban” minden állati méreg rendelkezésre áll majd a kutatáshoz, amely a Földön megtalálható.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »