HIRDETÉS

Energiahatékony házak – ausztrál vörös földből

ápr 18 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

A földházak reneszánszát éljük ma, egyre több modern ház kialakításánál alkalmazzák ezt a régi építési technikát, mely egy energia- és költséghatékony megoldás.

A döngölt földből épült házak amellett, hogy a természetes anyagok használata miatt egy fenntartható építészeti megoldás, Luigi Roselli építész tervei is azt bizonyítják, hogy egy földház is lehet esztétikailag lenyűgöző design.

011

A föld tökéletes hőszigetelő

A Rosielli stúdió fenntartható, szén-dioxid semleges építészeti gyakorlat alkalmazásával épít klíma nélküli házakat energiahatékony megoldások alkalmazásával. A földházak esetében a föld hőtömege segít megtartani a belső terek természetes hűvösségét, ennek köszönhetően energiát és pénzt spórolhatnak a lakók.

13

A 230 méter hosszan elnyúló kanyargós döngölt falú cikkcakk házak egy hatalmas farm közelében épültek Ausztrália dél-nyugati. A vasban gazdag homokos agyag, tökéletes szigetelő, mely természetesen hűti a belső tereket a forró, szubtrópusi éghajlatú területen.

011

012

Kertek a tetőn

A cikkcakk házak mindegyikéhez kis teraszok és kertek is csatlakoznak, a legtöbb megművelhető terület azonban a tetőn kialakított közös konyhakert, ahol a lakók megtermelhetik a háztartáshoz szükséges zöldségeket.

12

Rosielli vörös földből épített cikkcakk házait a világ leglátogatottabb építészportálja az ArchDaily benevezte a “Building of the Year 2016” díjra. 

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »