Finnország visszaváltó automaták a szupermarketekben

Finnországban fizetnek a szelektív hulladékgyűjtésért – le lehet vásárolni a boltokban

szept 20 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Finnországban flakon visszaváltó automaták vannak a szupermarketekben. Így ösztönzik a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre.

Finnország világ szinten élen jár a szelektív hulladékgyűjtésben, és a hulladék újra hasznosításban, írja a finland.fi.

Finnország élen jár az újra hasznosításban

 „A finn háztartásokban a szelektív hulladékgyűjtés már régóta a mindennapos rutin része. A finnek nagyon környezetbarát felfogásúak, sokat tesznek a környezetvédelemért – mondta Sirje Stén, a Környezetvédelmi Minisztérium hulladékgazdálkodási vezetője. – A hulladékok szelektív gyűjtése egy egyszerű gyakorlati dolog, valami, amit az emberek megtehetnek a környezetért – tette hozzá.

Finnországban az üveg újrahasznosítása a lakossági szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően majdnem 100%-os. A fém italosdobozoké 96 %, a műanyag flakonoké pedig 94%.

visszaváltó automaták
(Finnországban flakon visszaváltó automaták vannak a szupermarketekben/ forrás: finland.fi)

A finn kormány bevezette a visszaváltásos-rendszert

Finnországban – EU rendelet szerint – minden alkoholos és üdítőital után literenként 0,51 euró csomagolási adót kell fizetni, mivel a csomagolás (PET palack, üveg és fémdoboz) az ital elfogyasztása után hulladékként terheli vagy veszélyezteti a környezetet.

A finn kormány azonban hozott egy olyan rendeletet, hogy a gyártók mentesülhetnek az italokat érintő csomagolási adó alól, ha csatlakoznak a visszaváltásos rendszerhez. Tehát visszafizetik a vásáróknak az italos dobozok árát, amennyiben visszaviszik a kijelölt visszaváltó helyekre.

Éppen ezért Finnországban a legtöbb italgyártó és importőr tagja a visszaváltásos rendszernek, amely lehetővé teszi a flakonok hatékony begyűjtését újrahasznosítás céljából.

A visszaváltásos rendszer megakadályozza, hogy a csomagolási hulladék a természetbe kerüljön, vagy a vegyes hulladéklerakókon végezze.

Le lehet vásárolni a szupermarketekben

Ez a rendszer ösztönzi az embereket arra, hogy minél több műanyag flakont, fém dobozt és üveget visszavigyenek a szupermarketekbe ahol levásárolható utalványt kapnak.

Az összes szupermarketben olyan visszaváltó automaták vannak, amelyek érzékelik és számlálják a bedobott műanyag, üveg, vagy fém italosdobozokat, majd az összegzést követően kiadnak egy levásárolható utalványt.

A visszaváltásos rendszernek köszönhetően Finnországban italcsomagolások újra hasznosításának aránya a világon a legmagasabb. Ezzel a skandináv ország jelentősen hozzájárul a globális hulladékcsökkentéshez, és a természeti erőforrások védelméhez is.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »