A természet ritka csodája – a szétnyíló tenger

okt 1 • Földgömb • Impress Magazin

Dél-Koreában minden évben kétszer, mindössze 1 órára megnyílik a tenger. Ez a Jindo csodája, amikor több ezren kelnek át a gyalog tengeren.

Dél-Koreában egy különleges árapály-jelenség következtében évente kétszer megnyílik a tenger, és egy rövid időre szabad átjárást enged Jingo és Modo szigetei között. Ez a Jindo csodája, amikor több ezren kelnek át a gyalog tengeren.

Egy óra alatt át kell érni

Évente egyre többen kelnek útra, hogy megcsodálják a szétnyíló tengert, mely mindössze kétszer, februárban és júniusban nyílik meg a két sziget között. A meghatározott időpontban mindössze egy óra áll rendelkezésre, hogy átérjenek a zarándokok az egyik partról a másikra. Ezt követően a víz visszafoglalja eredeti helyét és újra összeér.

11szerk

A közel 3 kilométer hosszú utat a tenger közepén épp meg lehet tenni annyi idő alatt, amíg különös jelenség tart. Aki azonban későn indul, már bokáig érő sárban vagy térdig érő vízben tudja csak befejezni a zarándokutat.

22szerk

A helyiek nagyszabású ünnepséget is rendeznek az egyedülálló természeti jelenség tiszteletére. A Jindo Sea Fesztiválon dob előadásokat, sámántáncokat mutatnak be, illetve helyi Jindo népdalokat és néptáncokat adnak elő.

Jindo a tigrisek szigete volt

A természeti csodához természetesen legenda is fűződik. Sok-sok évvel ezelőtt még rengeteg tigris élt ezen a szigeten. Amikor a tigrisek egyre gyakrabban jöttek prédáért a faluba, a helyiek kénytelenek voltak elmenekülni Modo szigetére. Már csak egy idős asszony, Bbyong maradt a faluban, aki minden áldott nap imádkozott a tenger istenéhez, Yongwanghoz, hogy engedje meg neki, hogy újra láthassa a családját, akik a másik szigetre költöztek.

55szerk

Egy nap a tenger istene megjelent álmában, és annyit üzent, hogy holnap küldök neked egy szivárványt a tengerre. Ülj fel rá és lovagolj át a másik szigetre. Másnap kiment az asszony a tengerre és látta, ahogy szétnyílik a víz és megjelenik egy szárazföldi ösvény. Ezen az úton a családja és a többi falusi ember is visszatért a szigetre. Azóta ahányszor megnyílik a tenger, megünneplik az eseményt és az átkeléssel emlékeznek meg Bbyongról.

uj55szerk

Jindo csodája mindössze 1975 óta ismert a nyugati világ előtt, először Dél-Korea párizsi nagykövete adta hírül.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »