Jég helyett vízben gázolnak a kutyák Grönlandon – extrém meleg van, rekord mértékű a jégolvadás

júl 8 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A szánhúzó kutyák Grönlandon bokáig érő vízben gázolnak, mivel a szokatlanul meleg időjárás miatt rohamos tempóban elkezdett olvadni a jég.

Minden évben, június közepe táján a dán Meteorológiai Intézet klímakutatói szánhúzó kutyákkal hajtanak ki a Grönlandi-tenger jegére, hogy összegyűjtsék a mérőműszereiket, írja az mnn.com.

Extrém meleg van Grönlandon – rekord mértékű a jégolvadás

A kutyák jellemzően a jégen futva teljesítik ezt a feladatot, idén azonban a szokatlanul meleg időjárás miatt jég helyett bokáig érő vízben gázoltak.

A megdöbbentő fotót Steffen Olsen klimatológus készítette június 13-án a Grönland északnyugati részén található Inglefield Brending fjord közepén. Olyan, mintha a kutyák a vízen járnának.

A jég vastagsága Olsen szerint 1,2 méteres volt, a kutyák a tetején lévő vízolvadékban futnak.

Olvadó jég Grönlandon

7 Celsius fokkal volt melegebb az átlagosnál

„A gyorsan olvadó jég a vastag jégtömbök tetején egybefüggő vízréteget képezett” – mondta Rasmus Tonboe. A kutyaszánt éppen ezért a jég tetején megolvadt vízen húzták a kutyák.

„A kutyaszán a legpraktikusabb módja annak, hogy begyűjtsük a térségben kihelyezett mérőeszközöket. Az expedíciót azonban idén megnehezítette a hirtelen jött meleg, és a gyorsan olvadó jég. Néhány eszköz a vízbe is esett emiatt.”

A jég Grönlandon minden télen megbízható vastagságúra fagy, és viszonylag kevés törés van a felszínén. Az extrém meleg miatt azonban hirtelen elkezdett olvadni a jég. A jég felszínén azonban nincsenek törések, ezért az olvadékvíz nem tudott elfolyni, és több centiméteres vízréteget képezett a felszínen. Az ehhez hasonló jelenségek ugyan nem szokatlanok, de általában a nyár folyamán, jóval később alakulnak ki.

Greenland Loses 2 Billion Tons of Ice in 1 Day

Sled dogs in Greenland had to wade through ankle-deep water after 2 billion tons of ice melted in a single day

Közzétette: NowThis – 2019. június 18., kedd

A globális felmelegedés okozta?

Grönlandon minden évben van egy természetes „jégolvadási időszak” június és augusztus között. Idén azonban 7 Celsius fokkal volt melegebb az átlagosnál, emiatt rekordközeli volt a jégolvadás mértéke, írja a Guardian.

Csak azon a napon, amelyen Olsen a felvételt készítette, több mint 2 milliárd tonna jeget veszített a sziget.

„Egyelőre korai lenne még egyértelműen kijelenteni, hogy a klímaváltozás okozta ezt a szélsőséges időjárást, de nagy valószínűséggel a globális felmelegedés is közrejátszik benne. Az biztos, hogy az idei jégolvadás nagy és korai” – mondta Jason Box klímakutató.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »