Élő fákból épül a „Nagy Zöld Fal” Afrikában – a világ legnagyobb emberi építménye lesz

ápr 5 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A 8000 kilométeres Nagy Zöld Falat 20 afrikai ország együtt építi klímavédelmi szempontból. A fatelepítés megkezdése óta a föld új életre kelt!

A 780 millió hektáros Nagy Zöld Fal a Szahara-sivatag déli határvonalán épül, – szárazságtűrő fákból – mintegy 8000 kilométeres területen, a Száhel nevezetű térségben.

Az „élő falat” – melynek klímavédelmi célja van – 20 nemzet együttes erővel építi, mely jelképesen is a nemzetek összefogását üzeni a környezetvédelemért, írják a szervezők a greatgreenwall honlapján.

8000 kilométeres „élő fal” fákból

A Nagy Zöld Fal egy ambiciózus terv arra, miként lehet enyhíteni a globális felmelegedés okozta csapásokat, és hogyan lehet megmenti mintegy 232 millió ember élőhelyét.

Az élő fal ötlete először az 1970-es és 1980-as években vetődött fel Afrikában, akkoriban jött létre egy szervezet, akik a kezdetek óta több tízmillió fát ültettek el.

A projektet az afrikai államfők el is fogadták. A kezdeményezés mögé 11 ország állt be, jelenleg már 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben.

A fákból épülő „élő fal” az egész afrikai kontinenset átíveli széltében, az Atlanti-óceántól egészen a Vörös-tengerig.

Ez a terület egykor zöld volt – füves szavanna borította

A kritikus területet, ahol az „élő fal” épül, egykor füves szavanna borította. Az elhúzódó aszályok miatt azonban elsivatagosodott. A térség ma már szinte teljesen száraz és kopár, emiatt komoly élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki, valamint megnőtt a migráció.

Az emberek tömegesen kezdték elhagyni a szülőföldjüket. A csökkenő természeti erőforrások miatt pedig konfliktusok robbantak ki a térségben.

A Nagy Zöld Fal egy 780 millió hektáros területen lesz telepítve, mely magában foglal teljesen elsivatagosodott és félig száraz térségeket is. Ez a terület az ENSZ-FAO szerint 232 millió embernek ad otthont.

A Zöld Fal újra élővé teszi majd a száraz tájat. A fáknak ugyanis hatalmas szerepük van abban, hogy egy földterület ne sivatagosodjon el. A fatelepítés megkezdése óta a föld új életre kelt!

A sok zöld fa által nemcsak az élet tér majd vissza a kiszáradt térségbe, hanem több millió ember jut újra élelemhez és tiszta ivóvízhez. A megnövekedett jólét pedig maradásra bírja az embereket.

A világ új csodája

A kutatóintézetek és helyi szervezetek előzetes felmérései szerint tudósok és turisták is idelátogatnak majd, hogy megcsodálják ezt a látványosságot. Az Atlas Obscura szerint ez a project az egész világ figyelmét erre az elhanyagolt térségre irányította, amely szűkölködik a természeti erőforrásokban, támogatásban és az orvosi ellátásban egyaránt.

„A történelem része lesz…”

A fákból létrehozott Nagy Zöld Fal háromszor akkora lesz, mint az ausztráliai Nagy Korallzátony, amely a Földbolygó legnagyobb élő természeti képződménye.

„Sok csoda van a világon, a Nagy Zöld Fal azonban egyedülálló és különleges, mivel megváltoztatja Afrika jövőjét a Száhel régióban – mondta dr Dlamini Zuma, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke. A Nagy Zöld Fal a történelem része lesz.”

Fazakas Virág

11 dolog, amit megtehetünk a Föld bolygóért

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »