HIRDETÉS

11 dolog, amit megtehetünk a Föld bolygóért

ápr 22 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Környezetbarát életmóddal nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen az emberiség ökológiai lábnyoma, vagyis az a teher, amit az emberiség ró a Földre.

Számtalan olyan apróság van, ami nem követel tőlünk nagy lemondást, a bolygónk számára azonban sokat jelent.

A környezetbarát élemód legfontosabb témái az energiatakarékosság, környezetbarát háztartás, hulladékcsökkentés, valamint a klímabarát étrend és közlekedés.

Csökkenthetjük azt a terhet, amit az emberiség ró a Földre

Saját életvitelünkkel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen az emberiség ökológiai lábnyoma, vagyis az a teher, amit az emberiség ró a Földre.

A 4 hetes kihívás lényege, hogy az alábbi 11 cselekvési lehetőség közül kiválasztunk legalább kettőt – vagy akár többet is – amelyet egy héten keresztül folytatunk, majd a következő héten két újabbat, és így tovább.

A negyedik hét után nagy valószínűséggel az életünk részévé válik majd a környezetbarát életmód.

A mai civilizáció egyik legnagyobb kihívása és feladata, hogy megtanuljunk egyensúlyban élni a bolygónkkal.

1. Hagyjuk néha pihenni a kocsit!

Legalább hetente 3-szor mondjunk le az autóról, és szervezzük úgy a napunkat, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érjük el úti célunkat. Ezáltal kevesebb egészségkárosító szmog, és veszélyes apró szemcsés szálló por kerül a levegőbe.

Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.

2. Klímabarát étrend – kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátás

Hogyan? Heti legalább egy húsmentes nappal vagy vegán étrenddel. A FAO adatai szerint ugyanis a hús- és tejipar (állattenyésztés, húsfeldolgozás, csomagolás) az egyik legnagyobb környezetszennyezést okozó iparág.

„Egy ember heti egy húsmentes nappal átlag 2 kg-mal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát a légkörbe. Ha aznap nem eszik semmi állati eredetű élelmiszert (vegán étrend), akkor 4 kg-mal
csökkenti szénlábnyomát ” – írja a fna.

A húsfogyasztás csökkentésével nemcsak saját egészségünkért és a Földért tehetünk. Véget vethetünk ezzel az évente több millió haszonállattal való kegyetlen bánásmódnak, és a kedvezőtlen tartási körülményekből adódó szenvedésüknek is…

(A cronometer.com tápanyagadatbázis oldalon tudatosan össze tudjuk állítani a klímabarát vegán étrendünket úgy, hogy semmilyen tápanyaghiányunk ne legyen. Az elfogyasztott ételekhez teljes vitamin és ásványi anyag listát ad ki, valamint a fehérje, szénhidrát, és omega-3 tartalmat is láthatjuk.)

3. Tegyünk az erdőirtás ellen – mondjunk nemet a szójára és a pálmaolajra!

A pálmaolaj és a szója jelenti ma a legnagyobb fenyegetést a világ esőerdőinek, különösen Délkelet-Ázsiában. Ez a kihívás nem könnyű, mert rengeteg élelmiszerben – még a kenyerekben, péksüteményekben is – ott van rejtve a szójafehérje és a pálmaolaj, de tudatos odafigyeléssel kikerülhetjük ezeket a termékeket.

4. Vessünk véget az élelmiszerpazarlásnak!

Évente több millió tonnányi étel kerül a kukákba csak az EU-ban, és emiatt rengeteg üvegházhatású gáz jut a légkörbe feleslegesen.

A szupermarketek és az éttermek mellett a fogyasztók is sokat pazarolnak. A kidobott étel 42 százaléka a háztartásokból kerül ki, mert valós igényeinkhez képest túl sok élelmiszert veszünk, ami aztán megromlik a konyhánkban

5. Nejlonzacskó helyett – bevásárló táska és gyümölcstartó tasakok

Az Earth Policy Institute kimutatása szerint világszerte 1 billió műanyag zacskót gyártanak évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként. Már az óceánokat is ellepte a műanyag szemét.

Vásárláskor mindig vigyünk magunkkal vászon bevásárló táskát vagy kosarat, a zöldségeket és gyümölcsöket csomagolásmentes boltban vagy piacon szerezzük be.

A zöldségekhez és gyümölcsökhöz használhatunk akár újra felhasználható gyümölcstartó tasakokat is.

6. Az 50 km-es diéta – távoli, egzotikus zöldségek és gyümölcsök helyett

Ha az alapvető élelmiszereink legalább 60-70 százalékát közvetlen környezetünkből, lehetőleg az 50 km-es körön belül termeltekből szerezzük be, azzal egészségünket és az éghajlatot is védjük.

Kevesebb élelmiszer-kilométer, kisebb szénlábnyom. A távolról szállított, trendi ételek tönkreteszik a környezetet.

7. Vezessünk környezetbarát háztartást!

A környezetbarát háztartáshoz az első lépés, hogy lecseréljük a tisztítószereket „green” változatra. A DM és Rossmann üzleteiben, vagy a bioboltok polcain nagyon jó minőségű, környezetbarát mosogatószereket és mosószereket találhatunk.

A vegyszermentes takarítást is könnyen meg lehet valósítani, ugyanis szódabikarbónával és ecettel az egész lakás tökéletesen kitakarítható.

A környezetkímélő tisztítószerek használatával sok-sok káros vegyi anyagtól szabadítjuk meg magunkat a környezetünket, és az élővizeket sem szennyezzük tovább.

8. Váltsunk állatkísérletmentes kozmetikumokra!

A környezetbarát életmódhoz az állatvilág védelme is hozzátartozik. A DM és Rossmann üzletek natúr kozmetikumai között számtalan vegán tusfürdőt, sampont, testápolót, arckrémet. Sőt, vegán sminktermékeket is találhatunk közép- és alacsony árkategóriában.

A Vegán címkével ellátott kozmetikumok nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket és állatkísérletmentesek is egyben.

9. Hulladékcsökkentés – és a szelektív hulladékgyűjtés fontossága

A kukába dobva fontos és hasznos nyersanyagot vesztünk el, ami így kikerül a körforgásból, és ezáltal komoly környezetterhelést jelent. Ha élünk a különgyűjtés lehetőségével értékes nyersanyagokat jutattunk vissza a körforgásba, ezáltal lehetővé tesszük azok ismételt feldolgozását.

Sajnos jelenleg a háztartási hulladék mindössze17 százalékát szelektáljuk, és kb. 70 százaléka kerül hulladéklerakóra.

10. Ültessünk fát – legalább egyet adjunk a Földnek!

Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a rossz erdőgazdálkodás miatt.

A „Fákat a Földnek” nemzetközi felhívás célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Egy ember egy fát – mert addigra legalább 7,8 milliárd ember fog élni a Földön.

11. Ünnepeljünk zöldben!

Ünnepek idején 15 %-kal több szemét kerül a kukákba, a rengeteg fölösleges tárgy, valamint a csomagolási hulladék miatt.

Az utóbbi években világszerte egyre jobban terjed a “tárgyak helyett ajándékozzubk élményt” ötlet, amely sokkal jobban szívhez szóló és személyes, valamint a Földet sem terheljük tovább fölösleges csomagolási hulladékkal.

A fölösleges játékokat, könyveket, tárgyakat és ruhákat pedig ne a kukába dobjuk – tovább növelve a szeméttelepek méterét – hanem adjuk le a Vöröskeresztnek vagy a Máltai Szeretet Szolgálatnak.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »