hulladékok hol lehet leadni

Háztartási veszélyes hulladékok – mi számít annak, és mit-hol lehet leadni

febr 21 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A háztartásokban számtalan veszélyes hulladék keletkezik, amiket nem szabad kukába dobni, mert környezetpusztítók. Íme a lista, hogy mit hol lehet leadni.

Az otthonunkban számtalan olyan hulladék keletkezik, amelyekről nem is tudjuk, hogy veszélyes hulladéknak számítanak. A veszélyes hulladék különleges kezelést igénylő hulladék, melyek környezetbarát kezeléséről fontos lenne mindenkinek tudnia.

Nem szabad a kukába dobni – mert környezetpusztítók

A háztartási veszélyes hulladékokat nem szabad a kukába dobni, mert környezetpusztítók. A kommunális hulladékba helyezve mérgező anyagként jelennek meg. Szennyezik a talajt és az élővizeket.

1. Használt étolaj

A háztartásokban leggyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt sütőolaj. Soha ne öntsük a mosogatóba, vagy a WC-be! Az olaj ha bekerül a természetes vizekbe, drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát.

Leadási lehetőségek: Kijelölt Hulladékudvarok, MOL benzinkutak listája

(A MOL töltőállomás keresőn a helyszín megadását követően ki kell választani a termékek és szolgáltatások alatt megjelenő ikonok közül a napraforgó formájú „használt sütőolaj visszagyűjtés” ikont, és arra rákattintva jelenik meg az átvevőhelyek listája.)

2. Lejárt szavatosságú gyógyszerek

A lejárt szavatosságú gyógyszerek egytől egyig kész vegyületbombák, ezért szigorúan tilos ezeket a kukába dobni vagy a lefolyóba önteni. A talajba jutva az esővíz kioldja a kemikáliákat. A csatornába került gyógyszerek nagy része a szennyvíztisztítás során nem bomlik le teljesen, így az élővizekre, élővilágra is veszélyt jelenthetnek.  

Leadási lehetőségek: Gyógyszertárak

3. Elemek

Környezeti és egészségügyi hatásuk miatt nagyfontosságúak a toxikus nehézfémek és vegyületeik, amelyek a hulladéklerakókon kiszivárognak a földbe. Ennek következtében elszennyezik a talajt, a talajvizet, és jelentős károkat okoznak az élővilágban.

Leadási lehetőségek: Elemgyűjtő pontok listája, MediaMarkt üzletei

4. Elektromos hulladék – mobiltelefon, notebook, háztartási eszközök stb.

Minden olyan eszköz, ami elektromos árammal, elemmel, akkumulátorral működik elektromos hulladéknak számít.

Ide tartoznak a különböző háztartási nagy és kisgépek, főzőlapok, mikrohullámsütők, porszívók, kenyérpirítók, lázmérők, hajszárítók, az információs és távközlési berendezések, számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok, notebookok, fényképezők és videókamerák.

Mivel számos ilyen eszköz mérgező anyagokat (pl. ólom, kadmium, stb.) illetve nemesfémeket is tartalmaz, szakszerű bontásuk és ártalmatlanításuk elengedhetetlen.

Leadási lehetőségek: MediaMarkt üzletei, kijelölt Hulladékudvarok 

5. Izzók és villanykörték

A különféle izzók, égők, és neoncsövek szintén a veszélyes hulladékok közé tartoznak.

Leadási lehetőségek: MediaMarkt üzletek, kijelölt hulladékudvarok, elektro-coord gyűjtőpontok.

6. Festékek, ragasztók, egyéb barkácsolási segédanyagok

A festékek és ragasztók olyan szerves anyagokat, illetve fémvegyületeket is tartalmazhatnak, melyek a környezetre és az emberi egészségre is káros hatással vannak, ezért veszélyes hulladéknak minősülnek.

Leadási lehetőségek: kijelölt Hulladékudvarok

7. Autós hulladékok (fáradt olaj, akkumulátor, gumiabroncs)

A személygépkocsik használata során keletkezett hulladékok közül az akkumulátorok, a fáradt olaj, fékfolyadék, fagyálló, valamint a gumiabroncsok tartoznak a veszélyes hulladékok közé.

Leadási lehetőségek: kijelölt Hulladékudvarok

8. Növényvédőszerek, és háztartási tisztítószerek

A rovarirtók és növényvédőszerek szintén olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsak az élővilágra. Ezeket a vegyszereket a hulladékudvarokban jól zárt csomagolásban le tudjuk adni.

Leadási lehetőségek: kijelölt Hulladékudvarok

Mit-hol lehet leadni

Környezeti és egészségügyi szempontból nézve fontos a háztartásunkban keletkező veszélyes hulladékokat külön gyűjteni, illetve a megfelelő helyeken leadni.

háztartási veyzélyes hulladék - hulladékodvar lista
www.fkf.hu

A Hulladékudvarok listája a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. weboldalán (fkf.hu) található.

Fazakas Virág

A cigarettacsikk nagyobb probléma, mint ahogy eddig gondolták – rejtőzködve szennyezi a Földet és az élővizeket

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »