A cigarettacsikk nagyobb probléma, mint ahogy eddig gondolták – rejtőzködve szennyezi a Földet és az élővizeket

okt 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A cigarettacsikk szennyezés jelenleg nagyobb környezeti problémát jelent, mint a műanyag hulladékok, mivel rejtőzködve szennyezik a Földet és az élővzeket.

Az eldobált cigarettacsikk az egyik legelterjedtebb ember okozta szennyező anyag, írja az mnn.com.

Az apró cigarettacsikkek tele vannak toxikus vegyi anyagokkal, a filterek pedig műanyagot is tartalmaznak, ezért nagyon nehezen tudnak lebomlani. A csikkek hosszú ideig szennyezik a környezetet.

Eldobált cigarettacsikkek mindenhol

A cigarettacsikkek eldobálása világszerte egy általánosan bevett, rendkívül környezetszennyező szokás. Tele vannak vele tengerpartok, parkok és a városok utcái. Apró méretüknél fogva nehéz összegyűjteni őket, és tömeges jelenlétükkel észrevétlenül szennyezik a Földet.

A csikkekben lévő káros anyagok ugyanis gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben.

 „A hamut, kátrányt és egyéb vegyi anyagokat tartalmazó cigarettacsikkek nagyobb környezeti kárt okoznak, mint a műanyagszennyezés” mondta dr. Tomas Novotny, a San Diego Állami Egyetem közegészségügyi professzora.

A cigarettacsikk nagyobb a probléma, mint ahogy eddig gondolták

12 év alatt bomlik le – ennyi ideig mérgezik a talajt és az élővizeket

A Cigarette Butt Pollution szerint évente 5,5 billió cigarettát gyártanak világszerte, melynek 98 %-a cellulóz-acetátból készült füstszűrőt (filtert) tartalmaz. A cellulóz-acetát (ami egyfajta műanyag), több mint egy évtized alatt tud lebomlani UV-fény hatására. 

A füstszűrők tovább növelik a műanyagok jelenlétét is a környezetünkben. Az elmúlt három évtizedben a cigarettacsikk volt a leggyakrabban megtalálható hulladék a tengerpartokon, az Ocean Conservancy éves nemzetközi tengerpartmenti takarítási projektje során.

2018-ban az Ocean Conservancy szemétszedő kampánya során az önkéntesek 2,4 millió cigarettacsikket találtak a tengerpartokon. Műanyag szívószálból és keverőből pedig 643 000-et gyűjtöttek össze.

Hordozható hamutartók és csikkartók – a környezettudatosabb dohányzásért

A cigarettacsikk szennyezettség csökkentésére már több cég próbált megoldást találni. Megjelentek a hordozható hamutartók és a csikktartók is, a dohányosok körében azonban egyik sem aratott ez idáig nagy sikert. Pedig ezek a tartók elférnek a zsebben, vagy egy női táskában.

cigaretta csikk tartók

A dohányosok többsége sajnos túlságosan ragaszkodik ehhez a rossz szokáshoz, és nehezen hajlanak arra, hogy változtassanak. Sokan undorítónak, büdös tartják a hordozható hamutartót, mások pedig nem tudták, hogy a csikk nem biológiailag lebomló, ezért úgy vélték, nem probléma a földre dobni azokat.

A csikkeldobásnak azonban van egy meglepő lélektani hátteres is: „ez egy dacoló, lázadó rituáléja a dohányosoknak” – idézte a fókuszcsoport vezetőjét az NBC.

Egy általánosan elterjedt szokáson nem könnyű változtatni, de alapvetően egy döntés kérdése. Talán hamarosan kialakulhat egy újfajta „környezettudatos dohányzási kultúra”, és elterjednek ezek a jópofa hordozható hamutartók és csikktartók…

Fazakas Virág

Új baktérium jelent meg a Földön – „megeszi” a műanyag hulladékot

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »