A 10 legjobb jódforrás – a pajzsmirigy működéséhez

okt 7 • LifeStyle • Impress Magazin

Magyarország lakosságának 80%-a jódszegény területen él, (az ivóvíz nem tartalmaz elég jódot) ezért kiemelten fontos a jód pótlása megfelelő táplálkozással.

A szervezet jódkészletének 64%-a a nyaki pajzsmirigyben raktározódik, ahol két jódtartalmú hormon (tiroxin, trijódtironin) előállításában vesz részt.

A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjének sebességét, a kalóriák égetésének ütemét, és fontos szerepe van a gyermekek intellektuális fejlődésében is.

A jódhiány tünetei

A jódhiány többek között hajhullást, kihagyó emlékezetet, pajzsmirigy alulműködést, fáradékonyságot, összpontosítási nehézséget, testsúly problémákat, depressziót, fázósságot, fájdalmas mellfeszülést és menstruációs zavarokat, illetve hideg kéz és lábfej tüneteit okozhatja okozhat.

Ha kevés a jód a szervezetben, visszaesik az agy tevékenysége is, ami jelentős, 10-15 pontos hanyatlást okozhat az IQ értékekben.

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megjelelő mennyiségű jód jelenléte a szervezetben, melyet táplálkozás útján tudunk pótolni. A globalhealingcenter.com összegyűjtötte a legfontosabb jódforrásokat.

Az ajánlott napi jód bevitel mennyisége (RDA): 150 mikrogramm

1. Jódozott tengeri só

Az egyik legjobb jódforrás a himalájai kristálysó, mely egyben nagyon egészséges is, hiszen 86 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Mivel egy csipetnyi himalájai só fedezi a napi ajánlott mennyiséget, rendszeres fogyasztása a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megfelelő mennyiségű jódhoz jusson a szervezetünk, írja a Natural Society. A jódozott tengeri sóból pedig egy teáskanálnyi fedezi a napi jódszükségletet.

1 gramm (1/2 tk) himalájai kristálysó – 500 mikrogramm jódot tartalmaz

2. Áfonya

Az áfonya szintén toplistás jódforrás, melyből már 5 gramm fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Az áfonya ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint a feketeáfonya héjában található antocianin pedig látásjavító hatású.

10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej

A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalcium és D-vitamin is található benne. Emellett azonban jódforrásnak is kitűnő, ugyanis egy pohár tej a napi ajánlott jódbevitel 1/3-a fedezhető.

1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Szárított tengeri alga

A tenger gyümölcsei (kagyló, rák, homár) nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az alapvető ásványi anyagot, mind közül azonban az algák a legjobb jódforrások. Egy kisebb adag (30 gramm) a napi ajánlott bevitel harmincszorosát tartalmazza.

10 gramm szárított alga – 1500 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Tengeri halak

A tengeri halak is kiemelten magas jód tartalmú tápláléknak számítanak, melyek közül a tőkehal, makréla, hering, pisztráng, tonhal is hasonló mértékben tartalmaz jódot.

10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Aszalt szilva

Az aszalt szilva fogyasztása, mely mérsékelt mennyiségben tartalmaz jódot, szintén hozzájárulhat a jódhiány kialakulásának megelőzéséhez. Az aszaltszilva héjában a feketeáfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin.

5 db aszaltszilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Tojás

A tojás egy sokoldalú és egészséges élelmiszer, mely ellátja a szervezetet A-vitaminnal, D-vitaminnal, továbbá cink, kalcium és némi jód is van benne. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jód mennyiség 10 százalékát tartalmazza.

1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Joghurt

A tejhez hasonlóan a többi tejtermék is megjelelő jódforrásnak minősül. A jódhiány megelőzésére érdemes rendszeresen fogyasztani joghurtot, sajtot és túrót.

3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

9. Burgonya

Az egyik legelterjedtebb zöldségféle a burgonya, mely szintén tartalmaz jódot. Egy közepes (héjában főtt) burgonya elfogyasztása a napi ajánlott mennyiség 40 százalékát fedezi.

1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz

10. Eper

Az eper kimagaslóan magas C-vitamintartalma miatt is fontos gyümölcs az egészségünk szempontjából, mely meglepően jó jódforrás is egyben. Egy csészényi földieper elfogyasztása a napi ajánlott jód mennyiség közel 10 százalékát fedezi.

10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

Jódaqua jódos gyógyvíz 

A jódhiány Herbáriákban és gyógyszertárakban kapható Jódaqua jódos gyógyvízzel is pótolható, mely egy 100 %-ban természetes eredetű, Sóshartyánban feltárt forráskút őstengeri eredetű gyógyvíz.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »