Geometriai mintákkal védi a termőföldet az eróziótól egy ausztrál farmer

jan 21 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Dél-Ausztráliában egy hatalmas szántóföldön gyönyörű geometriai minták láthatók. Ez nem egy művészi alkotás, ez egy régi földvédő módszer.

Ausztrália déli részén, Adelaide városának közelében található Brien Fisher különös szántóföldje, ahol több hektárnyi területen szimmetrikus, egymásba kapcsolódó geometriai mintázatok láthatók. Ezek a mintázatok állítólag hatékonyan védi a talajt az eróziótól.

A geometrikus földművelés egy ősi módszer

Az ausztrál farmer szerint ez a módszer nagyon régi, már generációk óta alkalmazzák. Az általa használt mintákat ő is az édesapjától tanulta, aki annak idején szintén az idősebb farmerektől vette át. Azt azonban sajnos senki sem tudja megmondani, hogy ki találta ki ezt a koncepciót, ki alkalmazta először. A geometrikus földművelés eredete a homályba vész…11

A minták védik a termőföldet

A geometrikus minták kialakítása több napot vesz igénybe, de nagyon hasznos, ugyanis a barázdák elég magasak ahhoz, hogy blokkolják a szelet, és megvédjék a termőföldet attól, hogy a földfelszín felső, értékes részét elsodorja. A kacskaringós minták gyakorlatilag egy védőhálózatot képeznek a szántóföldön, mely egyben tartja a termékeny földterületet, és megvédi a talajt az időjárás okozta földeróziótól.

22

…és lezárják a tűz útját is

A geometrikus földművelés nemcsak a széleróziótól, de a tűzvésztől is megvédi a termőföldeket.

Fisher egy komoly károkat okozó tűzvész után alkalmazta ezt a módszert először. A geometriai minták barázdái ugyanis megakadályozzák azt is, hogy a tűz továbbterjedjen, vagy egyáltalán kialakuljon, mivel a minták lezárják a tűz útját. A szél, bármilyen irányból is fúj, az mindig 90 fokos szöget zár be, így fennakad az egymásba kapcsolódó geometrikus alakzatokon.

Fisher sikere és az által alkalmazott geometrikus gazdálkodás a környékbeli farmerekre is inspirálóan hatott, akik már rég elfeledték ezt a régi módszert. Fisher szeretné, ha a termőföld védelmében minél többen hoznák vissza a mezőgazdaságba a geometria művészetét.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »