A finnek „Boldog óra” kezdeményezése – az élelmiszerpazarlás csökkentésére

szept 23 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Finnországban már több mint 900 szupermarketben működik a Happy hour kezdeményezés, melynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése.

Az élelmiszeriparban elképesztő mértékű az élelmiszerpazarlás. Az ENSZ-FAO szerint az emberi fogyasztásra előállított, becsomagolt élelmiszereknek több mint az egyharmada tönkremegy vagy megromlik, így a kukában végzi, írja a New York Times.

Globális probléma az élelmiszerpazarlás – az ételek 1/3-a a kukában végzi

Évente világszinten 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül kidobásra, mind eközben az emberiség 10 százaléka krónikusan alultáplált vagy éhezik. Az élelmiszerpazarlás az éghajlatváltozáshoz is nagymértékben hozzájárul.

Az üvegházhatású gázok kibocsájtásának 8-10 %-a az élelmiszerpazarlásból adódik, az Intergovernmental Panel on Climate Change legújabb jelentése szerint.

A hulladéklerakókon rothadó élelmiszerek ugyanis metánt bocsájtanak ki, amely 25-ször károsabb a légkör számára, mint a szén-dioxid.

Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen

Már 900 szupermarketben működik a „Happy Hour” program

A Happy hours az élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló kezdeményezés Finnországban, amely már két éve működik az S-market több mint 900 szupermarketjében.

Az S-market élelmiszer üzletlánc összes boltjában az élelmiszereket 30 %-al olcsóbban adják a szavatossági idő lejáratának közeledtével. A szavatossági idő lejáratának utolsó napján pedig este 9-kor 60%-al csökkentik ezeknek az élelmiszereknek az árát.

…last minute árcsökkentés a lejárat utolsó napján

„Ezek az élelmiszerek szinte eladhatatlanok” – mondta Mika Lyytikainen az üzletlánc vezetője. – A 60 százalékos árcsökkentés miatt profitot ugyan nem hoznak, de azzal, hogy nem a kukába kerülnek, jelentősen csökken az élelmiszerpazarlás”.

 „Érdekes módon sokkal nagyobb figyelmet kap az energia a környezetvédelemben, mint az élelmiszer pazarlás kérdése” – mondta Paul Behrens a hollandiai Leiden Egyetem éghajlatkutató professzora. – Pedig az éghajlatváltozáshoz legalább ugyanolyan mértékben járul hozzá az élelmiszerpazarlás is…”

„Az élelmiszerpazarlás csökkentése ráadásul azon kevés szokások egyike, amellyel az emberek egyéni szinten is sokat segíthetnek a bolygón” – tette hozzá a professzor.

Fazakas Virág

Franciaország a világon elsőként betiltotta az élelmiszerek kidobását a szupermarketeknek

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »