Magyar kutya lett a romkutatás világbajnoka – a Mentőkutya Világbajnokságon

szept 24 • LifeStyle • Impress Magazin

Első díjat nyert a Mentőkutya Világbajnokságon Zen, a Fővárosi Katasztrófavédelem mentőkutyája a romkutatás versenyszámban.

24 ország ötvenkilenc csapata mérte össze tudását szeptember 16-22. között a franciaországi Villejust-ben tartott 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon.

A romkutatás versenyszámban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző Belényi Beatrix és Zen, a hatéves malinoisa, a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

9 kutya képviselte hazánkat

Magyarországot tíz kutya és vezetője képviselte a megméretésen. A tíz kutyából kilenc állt rajthoz, Zoé ugyanis megsérült, így gazdájával visszaléptek a versenytől.

A hazai csapat tagjai rom- és területkutatás versenyszámban indultak, illetve valamennyien teljesítették az engedelmességet, fegyelmezettséget, ügyességet tesztelő pályát. A körülmények nem könnyítették meg az összesen több mint száz versenyző dolgát: a viharos időjárás mellett a kutatásra váró erdős terület nagysága, illetve a romterület nehézsége is komoly feladat elé állította a versenyzőket – ahogy az egy valós katasztrófa esetén egyébként is lenne.

Mentőkutya Világbajnokság, romkutatás első díj
(Így zajlott a romkutatás versenyszám…)

Zen, a 6 éves malinoisa lett a romkutatás világbajnoka

A verseny szeptember 22-én délután, a hivatalos eredményhirdetéssel ért véget. A világbajnokság legeredményesebb magyar versenyzője a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben induló Belényi Beatrix és Zen, a hatéves malinoisa lett, akiket a romkutatás versenyszám abszolút győzteseivé koronáztak.

A malinois a négy belga juhászkutya egyike, és a legrégebbi képviselője a fajtának, melynek standardját 1880-1890 között rögzítették. Közepes méretű, rövid szőrű munkakutya, mely Malines környékéről származik. Eredeti feladata a nyáj terelése volt, ma megbízható őrző-védő, testőr vagy sportkutya. 

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »