Magyar találmány zöldbeton – újrahasznosított hulladékból készül

szept 25 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Műanyagból, használt gumiabroncsból és egyéb újrahasznosított hulladékból készül a szabadalmazott magyar találmány, a zöldbeton.

A mérhetetlen hulladéktermelés a mai civilizáció egyik legnagyobb környezeti problémája. Az újrahasznosítás – bármelyik iparágban – egyfajta megoldás lehet arra, hogy ne nőjön tovább a szemét mennyisége.

Útépítés újrahasznosított hulladékból…?

A magyar fejlesztésű MASUKO Recycling olyan egyedülálló hulladékfeldolgozási szisztémát dolgozott ki, amely megoldást kínál a globális környezetszennyezés legnagyobb problémájára, a műanyagok kezelésére és hasznosítására.

„A technológia lényege, hogy minden szemcsésre aprítható hulladékból jó minőségű beton készíthető, és az elkészült betonelemek végtelenszer újrahasznosíthatók.” – mondja Bus Károly a termék feltalálója.

Innovatív megoldás a műanyaghulladék felszámolására

A felhasznált hulladékok között van polifoam, faforgács, üveg, műanyag, autógumi, kommunális hulladék, fenyőtű, égetőművi hamu, de a betonba cigarettacsikk is bedolgozható, ami az egyik legkárosabb hulladékfajta a Földön.

Masuko zöldbeton
(forrás: masuko.hu)

Járda, autópálya vagy akár ház is épülhet belőle

A Masuko zöldbeton cementből és vízből készül egy saját fejlesztésű adalékanyag hozzáadásával, ami egy kötőanyagként funkcionál. Ehhez a cementes péphez adják a sóder és homok helyett a hulladékdarálékot.

„A víz- és tűzálló zöldbeton a hagyományos betonnál rugalmasabb, ezért leginkább autóutak és járdák készítéséhez ideális. Ezekre azonban kell még egy kopóréteg: hagyományos beton, járólap vagy aszfalt” – mondja a szabadalmazó.

Masuko zöldbeton

A szabadalmat már külföldön is levédették

A szabadalmat már levédették a műanyagszennyezéssel leginkább érintett országokban is, úgy mint Kínában, Indiában és az óceánon úszó szemétszigettel küzdő Chilével is.

„A cél az, hogy világszerte elterjedjen a technológia, mellyel meg lehetne szabadítani a tengereket és az óceánokat a mérhetetlen mennyiségű műanyaghulladéktól.”

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »