Kutyusoknak olvasnak kisiskolások egy menhelyen – míg ők gyakorolnak, a kutyák megnyugodnak

dec 16 • LifeStyle • Impress Magazin

A Missouri Menhely Olvasási Program keretén belül kisiskolások gyakorolhatják a hangosolvasást kutyusoknak, ami mindkettőjükre rendkívül jó hatással van.

Jo Klepacki szerint, aki a kezdeményezés ötletadója és a Missouri Menhely igazgatója is egyben a kutyáknak való felolvasás két problémát is orvosol egyszerre.

A kutyák számára új esélyt jelent

A túlságosan félénk, illetve a félelmetesnek tűnő kutyák, ugyanis kevésbé népszerűen a befogadók körében, ezért számukra ez a közös program egy esély arra, hogy újra kapcsolatot tudjanak teremteni az emberekkel, és később ők is gazdára leljenek. „Miközben a gyerekek olvasnak, a kutyák megnyugodnak, vagy odamennek hozzájuk, és játszani, barátkozni kezdenek velük – meséli Klepacki. „Hihetetlen változásokon mentek át ezek a kutyák, amióta a program elindult.”

12

A gyerekekben kialakul az empátia

A Menhely Olvasási Program kisiskolások számára hirdette meg a kutyáknak való felolvasás lehetőségét, majd a jelentkezők egy 10 órás mini tanfolyamon vettek részt, ahol megtanulhatták a kutyák testbeszédét. Így láthatták, ha a kutya stresszes vagy ideges. A gyerekeket ebben az esetben is arra ösztönözték a menhely munkatársai, hogy üljenek a félénk vagy ideges kutya kennelje elé, és kezdjék el az olvasást. Még az energikusabb kutyák számára is hasznosnak bizonyultak ezek az események, mivel a gyerekek hangja nyugtatóan hatott rájuk is.

A gyerekek számára pedig nemcsak azért hasznos ez a kezdeményezés, mert gyakorolhatják az olvasást, hiszen sokan félnek mások előtt olvasni, hanem azért is, mert a közös program hatására kialakul bennük az állatokkal szembeni empátia.

„Ez egy nyugodt, békés gyakorlat – magyarázza Klepacki. – Ahogy a gyerekek látják a kutyákban a félelmet, majd a pozitív hatást, amit ők értek el, arra ösztönzi őket, hogy megtanulják a dolgokat egy állat szemszögéből nézni. Ez segít neki abban, hogy az életük során jobb kapcsolatot alakítsanak ki az állatokkal és az emberekkel egyaránt.”

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »